Kezdőlap Gazdaság MNB: itt az á...

MNB: itt az átfogó versenyképességi program

A korábbi versenyképességi munka eredményeként átfogó, 330 pontból álló Versenyképességi programot dolgozott ki a jegybank, amelyet ma tett közzé. Az MNB vezetőinek reményei szerint javaslataik végrehajtása eredményesen támogathatja hazánk legfejlettebb országok közé történő felzárkózását.

HIRDETÉS

A jegybank elismerte, korábban nem kellő mélységben vizsgálták a versenyképesség mélyebb dimenzióit, amelyek meghatározóak a gazdasági folyamatok szempontjából. Ezt a hiányosságot a mostani program pótolja.

A jelentés fontos megállapítása, hogy a magyar gazdaság akkor lehet feljebb kapaszkodni a versenyképességi ranglistán, ha hosszabb távon is fennmarad a fejlett országokhoz képest évi legalább 2 százalékpontos növekedési többlet. A jegybank számításai szerint ennek eredményeként 2030-ra Magyarország elérheti Ausztria fejlettségének 80-90 százalékát. Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a fejlődő gazdaságok gyakori tapasztalata szerint
a fejlett régiók gyarapodásához viszonyított növekedési plusz nagyon sok esetben előbb elfogy, mint hogy utolérnék a fejlett gazdaságokat. Így a legtöbb ország marad a közepes fejlettség csapdájában, amelyből az elmúlt egy évszázad alatt alig néhány ország tudott kitörni.

A jegybank javaslata szerint az alábbi területekre kellene az erőforrásokat összpontosítani:

  • Javítani kell a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok termelékenységét.
  • A kkv-k átlagos méretét növelni kell, hogy sikeresek legyenek a külföldi piacokon.
  • Emelni kell a pénzügyi közvetítő rendszer és a bankrendszer hatékonyságát.
  • Bővíteni kell az olyan alternatív finanszírozási formákat, mint a tőzsde és vállalati kötvénypiac.
  • Javítani kell a lakosság egészségi állapotán.
  • Lehetővé kell tenni, hogy mindenki hozzáférjen a korszerű tudáshoz.
  • Támogatni kell a családalapítást, gyermekvállalást.
  • Növelni kell az állam működésének hatékonyságát a digitalizáció lehetőségeinek kihasználásával.

A versenyképesség tényleg nemzeti ügy | Magyar Hang

Nem sikerül felzárkóznunk még a V4 többi tagjához sem a tudás, az innováció vagy az egészségi állapot terén.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,643lájkolóTetszik
1,792követőKövetés
14,464feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Tejfogak

Amikor gyerek voltam, tehenek bőgtek, földutak kanyarogtak, meg poros téglarakások álltak a város szélein. Azoknak lehetett búcsúzóul viszlátot inteni.

Nagyböjti edzésterv

Ünneprontás