Jaksity György: Most kicsit vissza kell venni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország gazdasága valóban fejlődik, ám ezt világviszonylatban kell értelmezni. Mindenhol fejlődés figyelhető meg, az pedig, hogy hazánk ebben adott országokat megelőz, magyarázható azzal, hogy a válság minket súlyosabban érintett. Így nem meglepő a dinamikusabb fejlődés – mondta a Magyar Narancsnak Jaksity György. A Concorde igazgatóságának elnöke szerint ugyan az uniós támogatásoknak is jelentős szerepük van, elsősorban azért, mert ezek segítettek felszámolni a külföldi tartozásaink nagy részét, az ország gazdaságának a stabilitása azonban sokkal inkább függ a külföldi vállalatoktól, mint az uniós transzferektől.

Magyarország ugyanis ezeken keresztül tagozódott be az európai értékláncba és a globális kereskedelembe. Ez egy elég jelentős függőség, ami komoly kockázatokat rejt magában, főleg azért, mert az utóbbi években megnőtt az Európai Unió szerkezeti nyitottsága. Ez azt jelenti - mutatott rá -, hogy a gazdaság sokkal érzékenyebb lett a globális folyamatokra, a melyek a nagy vállalatok által minket is érzékenyebben érinthetnek.

Míg a rendszer szét nem esik, avagy mennyire polgári a kormány karaktere? | Magyar Hang

Mivel immár negyedszerre kormányoz Orbán Viktor, kellő ismeretünk lehetne arról, hogy melyek a nézetei, értékei és céljai a társadalmi élet egy fontos területét, a gazdaságot illetően. Vagyis: milyen az orbáni gazdaságpolitika? Nem a megnevezés a döntő, mert a különféle besorolások (neoliberális, baloldali keynesiánus, monetarista, kínálati oldali, keresztényszociális) igen pontatlanul írják le egy adott kabinet tényleges gyakorlatát, amelyben mindig keveredik a helyzetre, a kényszerekre való reagálás a belső, valódi célokkal.


„A fő piaci szereplők, mint az Audi, vagy a Mercedes összeszerlőüzemként gondolnak Magyarországra” - fejtegeti a közgazdász, megjegyezve: ezt az egyes kormányok már évtizedek óta támogatják. Az elemző szerint azt, hogy milyen szerepet töltünk be a világgazdaságban, elsősorban az oktatás és az általa kitermelt munkaerő milyensége határozza meg. A rendszerváltást követően a fejlődés természetes szakasza volt a mostani állapot, de ebből nem léptünk ki. Jelenleg pedig túl bizonytalan a jövő ahhoz, hogy biztos siker legyen a stratégia váltás.


Jaksity beszélt arról is, hogy az oktatási rendszerben jelenleg kettősség figyelhető meg az alacsony minőségű, de hozzáférhető állami intézmények és a minőségi, de drága magánszektor között, ami a társadalom polarizálódásához vezet, amit tovább gerjeszti a Fidesz szociálpolitikája. Ennek a rendszernek pozitívuma, hogy a munkalehetőség megteremtésével kívánja kezelni a helyzetet, azonban elítélhető, mert a perifériára szorultakkal nem foglalkozik, és az új rendszer által keresethez jutók többsége közmunkát végez. Mindennek következményeként munkaerőhiány alakul ki a nagy vállalatok körében.

Csaba László: Magyarország elvesztette a vonzerejét | Magyar Hang

Egyre gyanakvóbb szemmel néznek külföldön hazánkra azt követően, hogy harmadszor is felhatalmazást kapott a kormányzásra az illiberális államot építő pártkoalíció. Egyetlen mutatóban sem tudunk kitűnni a régió országai közül, mert alacsony a termelékenység, gyenge a versenyképesség. A növekedés lassulása várható, mert el sem kezdtük a tudás alapú társadalom építését - nyilatkozta a Magyar Hangnak Csaba László közgazdász, akadémikus.


A közgazdász szerint a megoldás, a kormány által alkalmazott „rabszolgatörvény” helyett elsősorban az, hogy nem kell „padlógázzal nyomni a gazdaságot”. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a fellendülés időszakában a gazdaságot inkább hűteni kell, egyrészt, hogy ne alakuljon ki a most érzékelhető munkaerő- és kapacitáshiány, másrészt, hogy tartalékokat lehessen felhalmozni visszaesés időszakára. Ez a hozzáállás azonban csak most kezd kialakulni, a szakértő szerint azért, mert a 2018-as választási évben a kormány, politikai céljai miatt mindent csúcsra járatott. A 2019-es költségvetés ugyan visszafogottabb, de ezekre a változtatásokra a piac nem fog tudni azonnal reagálni. Arra a kérdésre, hogy visszatérnek-e a 2008-as állapotok, a szakértő válasza csak részben megnyugtató. Az MNB ugyan próbálja felkészíteni a piacot a változásokra, de nincsen könnyű helyzetben.