Vagyonmentő akcióra kényszerülhetett Andy Vajna

Vagyonmentő akcióra kényszerülhetett Andy Vajna

Andy Vajna (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő 36 milliárd forintnyi részvényt bocsátott ki Andy Vajna halála előtt a 15 ezer dolláros jegyzett tőkéjű Cinergi. Épp akkora összeget, amennyi a volt filmügyi kormánybiztos fő magyarországi vagyonkezelőjének, az AV Investments Kft. 90 százalékának lehetett a piaci értéke – ekkora üzletrésze volt benne a producernek. A 24.hu számolt be róla, hogy a hagyatékra rálátó forrás ezt vagyonmentő akcióként írta le, ami azt sejteti, hogy a filmügyi kormánybiztos kapcsolata már nem lehetett annyira felhőtlen a NER potentátjaival.

A producer halála után régi barátja, Samuel Russell Falconello foglalta el a Delaware államban bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc. elnöki székét. Vajna magyarországi vagyonát 70 milliárdosra szokás tenni, ennek nagy része a Cinergiben található.

Az AV Investmentset eközben 2014-ben hozták létre Vajna vezetésével, Falconello pedig hamarosan társult ügyvezetőként. Ebbe a cégbe van bekötve a TV2-t birtokló cég, a tévének szállító IKO Holding Kft., a rádiót fenntartó Rádió Plus Kft., a Nobut működtető Buno Kft., valamint a kaszinókhoz vezető, luxemburgi AV Innvestments S.A. A céget mellettük Kovács Andrea vitte, hármójuknak pedig a 2017-es beszámolóban 170 ezer dolláros (47 millió forintos) javadalmazást tüntettek fel. A cégben akkor még 90 százaléka volt Vajnának, és 10 százaléka a Cinerginek. Időközben viszont száz százalékos tulajdonossá vált a Cinergi, Falconello pedig február elején úgy rendelkezett, nem nevez ki másik ügyvezetőt Vajna helyére.

A Cinergi Productions Inc.-t 1989-ben alapították meg, igazgatóként pedig Falconello neve mellett Robert Zipser neve is felbukkan a papírokon. Az alacsony jegyzett tőkével rendelkező társaság nemrég elképesztő manővert hajtott végre: 130,5 millió dollárnyi, azaz 36 milliárd forintnyi részvényt bocsátott ki. Ezt a számot egy gödöllői könyvvizsgáló cég, az NTC Audit Kft. hozta ki. A cég Vajna egykori vagyonkezelési tanácsadójához, Tremmel Zoltánhoz tartozik. Vajna november elején aztán létrehozott egy új vagyonkezelőt, az AV Perfect Kft.-t, és ebbe helyezte el a 36 milliárd forintos AV Investments-üzletrészt. A csomagot végül az új vagyonkezelő átruházta a Cinergire. A közös nyilatkozatot egyébként a Cinergi képviseletében Andrew G. Vajna igazgatóként, az AV Perfect Kft. nevében pedig Vajna András György ügyvezetőként írta alá.

Azt nem tudni egyelőre, pontosan kiknek van hozzáférésük a delaware-i vagyonkezelőhöz.