HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A családvédel...

A családvédelmi akcióterv nélkül lassabban emelkednének a fővárosi lakásárak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A miniszterelnök évértékelőjén bejelentett családvédelmi akcióterv a budapesti lakásárak alakulására is hatással lesz. 2014 óta évente húsz százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, s mostanra olyan magasságban vannak, hogy jelentős növekedésre már nem került volna sor. Az évértékelőn bejelentett intézkedések az áremelkedés ütemének lassulását azonban részben ellensúlyozzák, így a korábbi várakozásoknál jobban elhúzódik az árak emelkedése – nyilatkozta a Magyar Hangnak az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László egyúttal arról is beszélt, hogy az áremelkedés így az idei évben a tavalyi, várhatóan 20 százalékos ütemről a felére, vagy az alá esik majd.

A szakértő szerint azzal, hogy a korábban kizárólag az új lakásvásárláshoz biztosított magasabb összegű kedvező kamatozású hitelt a jövőben használt ingatlanok adás-vételekor is igénybe vehetik a két és három gyermekes családok, elsősorban a nagyobb alapterületű lakások forgalmát pörgetheti fel. Annál is inkább, mert a lakosság 90 százaléka használt lakást vásárol. Az azonban kérdés, hogy a falusi csok elindítása milyen mértékű ingatlan áremelkedést generál vidéken, ha egyáltalán lesz ilyen hatása.

Nagyon kár a benzinért – a családvédelmi akciótervről | Magyar Hang

Ha az állam pénzt szán a társadalom meghatározott csoportjainak, azt úgy tegye, hogy a társadalom egésze számára is jövőbe mutató folyamatokat indít el.

Az adásvételek számának alakulásáról szólva Balogh László elmondta, a csok kiterjesztése emelni fogja a használt lakások iránt mutatkozó igényt, annál is inkább mert még mindig keresleti piac van, hiszen a növekvő kereslet mellett a kínálat már csökkenőben van. Ezért arra számítanak, hogy a megkötött adás-vételi szerződések száma is emelkedni fog. Ezt a vélekedést erősíti, hogy ebben az évben jelentős számú új lakást adnak majd át.

Kérdésünkre a szakértő elmondta, hogy amennyiben igaz lesz, amit a közgazdászok már előre jeleznek, illetve ami a csütörtöki Kormányinfón is elhangzott, vagyis hogy szeptember környékén már valamiféle kisebb válságra lehet számítani, annak mindenképpen lesz hatása a lakáspiacra. Már csak azért is, mert a lakás-áremelkedésben szerepe van a pozitív gazdasági környezetnek, s ha ebben változás lesz, az az ingatlanok forgalmazásában is látszik majd. Például a bérek növekedésének lassulása vagy megállása mindenképpen hatással lesz a lakáspiacra, hiszen minden második lakásvásárláshoz hitelt vesznek igénybe, s ez esetben csökkenhet a hitelfelvételi kedv is. De ugyanebbe az irányba mutathat az is, hogy az eddigi pozitív várakozások negatívba fordulhatnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,561lájkolóTetszik
3,764követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek