Kezdőlap Gazdaság A családvédel...

A családvédelmi akcióterv nélkül lassabban emelkednének a fővárosi lakásárak

A miniszterelnök évértékelőjén bejelentett családvédelmi akcióterv a budapesti lakásárak alakulására is hatással lesz. 2014 óta évente húsz százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, s mostanra olyan magasságban vannak, hogy jelentős növekedésre már nem került volna sor. Az évértékelőn bejelentett intézkedések az áremelkedés ütemének lassulását azonban részben ellensúlyozzák, így a korábbi várakozásoknál jobban elhúzódik az árak emelkedése – nyilatkozta a Magyar Hangnak az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László egyúttal arról is beszélt, hogy az áremelkedés így az idei évben a tavalyi, várhatóan 20 százalékos ütemről a felére, vagy az alá esik majd.

HIRDETÉS

A szakértő szerint azzal, hogy a korábban kizárólag az új lakásvásárláshoz biztosított magasabb összegű kedvező kamatozású hitelt a jövőben használt ingatlanok adás-vételekor is igénybe vehetik a két és három gyermekes családok, elsősorban a nagyobb alapterületű lakások forgalmát pörgetheti fel. Annál is inkább, mert a lakosság 90 százaléka használt lakást vásárol. Az azonban kérdés, hogy a falusi csok elindítása milyen mértékű ingatlan áremelkedést generál vidéken, ha egyáltalán lesz ilyen hatása.

Nagyon kár a benzinért – a családvédelmi akciótervről | Magyar Hang

Ha az állam pénzt szán a társadalom meghatározott csoportjainak, azt úgy tegye, hogy a társadalom egésze számára is jövőbe mutató folyamatokat indít el.

Az adásvételek számának alakulásáról szólva Balogh László elmondta, a csok kiterjesztése emelni fogja a használt lakások iránt mutatkozó igényt, annál is inkább mert még mindig keresleti piac van, hiszen a növekvő kereslet mellett a kínálat már csökkenőben van. Ezért arra számítanak, hogy a megkötött adás-vételi szerződések száma is emelkedni fog. Ezt a vélekedést erősíti, hogy ebben az évben jelentős számú új lakást adnak majd át.

Kérdésünkre a szakértő elmondta, hogy amennyiben igaz lesz, amit a közgazdászok már előre jeleznek, illetve ami a csütörtöki Kormányinfón is elhangzott, vagyis hogy szeptember környékén már valamiféle kisebb válságra lehet számítani, annak mindenképpen lesz hatása a lakáspiacra. Már csak azért is, mert a lakás-áremelkedésben szerepe van a pozitív gazdasági környezetnek, s ha ebben változás lesz, az az ingatlanok forgalmazásában is látszik majd. Például a bérek növekedésének lassulása vagy megállása mindenképpen hatással lesz a lakáspiacra, hiszen minden második lakásvásárláshoz hitelt vesznek igénybe, s ez esetben csökkenhet a hitelfelvételi kedv is. De ugyanebbe az irányba mutathat az is, hogy az eddigi pozitív várakozások negatívba fordulhatnak.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,052lájkolóTetszik
1,578követőKövetés
13,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek