HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Újabb pofon: ...

Újabb pofon: most a tankönyvpiac államosításáért ítélték el a kormányt

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, az Orbán-kormány sorban kapja az elégteleneket a demokrácia nevű tantárgyból. Ezúttal a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa hozott másodfokon döntést a magyarországi tankönyvpiac ügyében.

Az elsőfokú döntést még októberben meghozták, és ebben a felpereseknek – a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. – adtak igazat, amelyek a tankönyvkiadás- és forgalmazás piacán tapasztalható hazai centralizálás miatt indítottak eljárást. A törvényszék az elsőfokú ítéletében kimondta, a piac átalakítása sértette a felperes cégek jogait, egyszer sem kérték fel őket a különböző, az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt zárt tendereken való részvételre, és a rájuk rótt terhekkel pedig megfosztották őket meglévő ügyfélkörüktől. Az EJEB októberi döntésében helyet kapott az a megállapítás is, hogy az új, monopolizált rendszer egyáltalán nem kínált előnyöket sem a szülőknek, sem pedig a diákoknak.

HIRDETÉS

A tankönyvesek szerint cáfolják a tankönyvellátó adatai a kormányt, az Oktatási Hivatal szerint nem | Magyar Hang

Rétvári Bence szerint egyre több iskola rendel állami kiadású tankönyvet, a magánkiadók ezt vitatják.

A kormány természetesen fellebbezett, amit kedden a fellebbviteli fórumként eljáró bírói tanács elutasított, azaz az ítélet jogerőre emelkedett. Hogy a felperes cégeknek milyen összegű kártérítést kell majd az államnak kifizetnie – azaz a magyar adófizetők pénzéből –, arról később születik majd döntés.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,926lájkolóTetszik
3,180követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek