Kezdőlap Gazdaság Megvan a megá...

Megvan a megállapodás: tíz nap után vége a Hankook-sztrájknak

Csütörtök este háromnegyed nyolckor véget ért a sztrájk a Hankookban. Megszületett a megállapodás, elindult a munka – jelentette be a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) a Facebook-oldalán.

HIRDETÉS

Székely Tamás, a VDSZ elnöke a Mércének elmondta, tegnap este kezdtek egyeztetni, de meg kellett kerülni a magyar tárgyalófelet ahhoz, hogy a tárgyalások egyáltalán elkezdődjenek.

A megállapodás részleteit csak holnap ismertetik, de Székely annyit elmondott, hogy „az elrontott differenciálhoz”, tehát a Hankook által március elején egyoldalúan kihirdetett béremeléséhez jön még egy 8,5 százalékos emelés év végére azoknak, akik a legrosszabbul jártak az egyoldalú béremeléssel. Így aki a legrosszabbul járt, ő is 18,5 százalékos béremelést kap év végére a tavalyi év végéhez képest.

Március 12-én kezdődött a sztrájk a Hankook dunaújvárosi üzemében. A dolgozók azután kezdtek demonstrálni, hogy az átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Míg a régebb óta ott dolgozók nagyjából tíz százalékban részesültek, addig az újonnan foglalkoztatottak akár húsz százalékot is kaphattak. A szakszervezet ezzel szemben fix, 18 százalékos béremelést szeretett volna kiharcolni.

Szabó Gábor, a Hankook Tire Magyarországnál működő VDSZ dunaújvárosi titkára egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gyár folyamatos működése miatt hétvégéi csak 3-3,5 hónapos ciklusonként vannak a munkavállalóknak, a szabad vasárnapok sem teljesen úgy vannak biztosítva, ahogy szükséges lenne, és a mozgó szabadnapokra is kötelező túlórákat rendelnek el, jó esetben tehát negyedévente másfél szabad hétvége jut a munkavállalóknak a családjukkal.

A cég a sztrájk közben többször is fenyegette a dolgozókat, tárgyalni pedig nem akart, a szakszervezet ezért próbált közvetlenül a dél-koreai vezetéssel egyeztetni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,643lájkolóTetszik
1,792követőKövetés
14,464feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Tejfogak

Amikor gyerek voltam, tehenek bőgtek, földutak kanyarogtak, meg poros téglarakások álltak a város szélein. Azoknak lehetett búcsúzóul viszlátot inteni.

Nagyböjti edzésterv

Ünneprontás