HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Megvan a megá...

Megvan a megállapodás: tíz nap után vége a Hankook-sztrájknak

HIRDETÉS

Csütörtök este háromnegyed nyolckor véget ért a sztrájk a Hankookban. Megszületett a megállapodás, elindult a munka – jelentette be a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) a Facebook-oldalán.

HIRDETÉS

Székely Tamás, a VDSZ elnöke a Mércének elmondta, tegnap este kezdtek egyeztetni, de meg kellett kerülni a magyar tárgyalófelet ahhoz, hogy a tárgyalások egyáltalán elkezdődjenek.

A megállapodás részleteit csak holnap ismertetik, de Székely annyit elmondott, hogy „az elrontott differenciálhoz”, tehát a Hankook által március elején egyoldalúan kihirdetett béremeléséhez jön még egy 8,5 százalékos emelés év végére azoknak, akik a legrosszabbul jártak az egyoldalú béremeléssel. Így aki a legrosszabbul járt, ő is 18,5 százalékos béremelést kap év végére a tavalyi év végéhez képest.

Március 12-én kezdődött a sztrájk a Hankook dunaújvárosi üzemében. A dolgozók azután kezdtek demonstrálni, hogy az átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Míg a régebb óta ott dolgozók nagyjából tíz százalékban részesültek, addig az újonnan foglalkoztatottak akár húsz százalékot is kaphattak. A szakszervezet ezzel szemben fix, 18 százalékos béremelést szeretett volna kiharcolni.

Szabó Gábor, a Hankook Tire Magyarországnál működő VDSZ dunaújvárosi titkára egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gyár folyamatos működése miatt hétvégéi csak 3-3,5 hónapos ciklusonként vannak a munkavállalóknak, a szabad vasárnapok sem teljesen úgy vannak biztosítva, ahogy szükséges lenne, és a mozgó szabadnapokra is kötelező túlórákat rendelnek el, jó esetben tehát negyedévente másfél szabad hétvége jut a munkavállalóknak a családjukkal.

HIRDETÉS

A cég a sztrájk közben többször is fenyegette a dolgozókat, tárgyalni pedig nem akart, a szakszervezet ezért próbált közvetlenül a dél-koreai vezetéssel egyeztetni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,582lájkolóTetszik
2,780követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A „jóságos” rabló

Dönthetett volna Zente és Levente egyedi támogatásáról a szakminisztérium, de maga az Orbán Viktor vezette kormány is.

Ab ávó