HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Érdekes, de k...

Érdekes, de kockázatos játékba kezdett a jegybank

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Fellélegezhetnek a lakáshitelesek, ugyanakkor semmi bizakodásra nincs okuk a betéteseknek a jegybank mai döntése alapján. Nem változtatott ugyanis az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő szerve, a monetáris tanács. Igaz, a testület 10 bázisponttal szűkítette a kamatfolyosót, vagyis az egynapos betét kamatát a korábbi mínusz 0,15 százalékról mínusz 0,05 százalékra. A monetáris tanács döntését részletező közleményben még egy szigorító intézkedést, a forintlikviditást nyújtó swapállomány 130 milliárd forintos csökkentését is bejelentették.

Várható volt, hogy a jegybank ma valamit lép, mivel az árak alakulásának mélyebb folyamatait jelző, energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció öt éve nem látott szintre ugrott. Az idei éves átlagos inflációs rátára vonatkozó előrejelzését is 0,2 százalékponttal, 3,2 százalékra emelte az MNB a három hónappal ezelőttihez képest. Mindezek alapján valamilyen szigorításra számítottak az elemzők, a március elejétől újabb hat évre kinevezett jegybankelnök szavai azonban kissé más megvilágításba helyezték a történteket.

HIRDETÉS

MNB: itt az átfogó versenyképességi program | Magyar Hang

A korábbi versenyképességi munka eredményeként átfogó, 330 pontból álló Versenyképességi programot dolgozott ki a jegybank, amelyet ma tett közzé. Az MNB vezetőinek reményei szerint javaslataik végrehajtása eredményesen támogathatja hazánk legfejlettebb országok közé történő felzárkózását. A jegybank elismerte, korábban nem kellő mélységben vizsgálták a versenyképesség mélyebb dimenzióit, amelyek meghatározóak a gazdasági folyamatok szempontjából.

Matolcsy György az MNB sajtótájékoztatóján elmondta, 2011 óta nem történt olyan döntés, ami a monetáris politika módosítását célozta volna. Ezzel kapcsolatban kijelentette: „Zárunk egy hatéves jegybanki ciklust, és nyitunk egy hatéves ciklust”. Mostanra a jegybank elérte a középtávú, három százalékos inflációs célját. A belső fogyasztás és a bérek emelkednek, ami gyorsíthatja az áremelkedés ütemét, ám a külső környezet most éppen lefelé mutató inflációs kockázatokat hordoz.

Végső soron azonban a jegybank a döntéseinél elsősorban az adószűrt maginflációt veszi figyelembe. Ezután lepte meg a sajtótájékoztató résztvevőit Matolcsy György: úgy fogalmazott, hogy „szükséges, elégséges, eseti, egyedi jelleggel” hozott döntést az MNB, vagyis a monetáris politika karaktere nem változott, laza marad a jegybank.

„Ez bűvésztrükk volt: úgy emeltünk kamatot, hogy ennek semmilyen jelentősége nincs”

– kommentálta a Magyar Hangnak a döntést Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Ettől nem csökken az infláció, inkább amolyan szimbolikus lépés volt, amely a piacoknak szólt. Ezt azért kellett megtenni, mert az elmúlt hónapokban az MNB többször hangoztatta, ha az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, akkor meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását. Viszont eközben változott a világgazdasági környezet, elbizonytalanodott az amerikai jegybank szerepét beöltő Fed is, valószínűleg ennek tulajdonítható a jegybank sajátos döntése és kommunikációja. Úgy szigorított tehát a jegybank, hogy valójában nem változott igazán semmi. „Ám ha változik a nemzetközi környezet, és mégis meglódul az infláció, akkor rajtaveszthetünk a kockázatos játékon” – vélekedett az elemző.

HIRDETÉS

Még idén emelkedni fognak a hitelkamatok | Magyar Hang

A januári infláció 2,7 százalék volt, a maginfláció – a gyorsan változó gazdasági hatásoktól megtisztított áremelkedés – viszont 3,2 százalékos értékével ötéves csúcsra emelkedett, és ezzel túllépte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célértékét, a három százalékot – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a betétesek továbbra is gyakorlatilag nulla kamatokkal tarthatják a pénzüket a bankoknál. Sajátos, hogy eközben a lakossági állampapírok kamatát jócskán megemelte az elmúlt hónapokban az állam. Az énpénzem.hu kiszámolta, az állampapírra már annyit adnak, amennyi több mint tízszerese a bankok lekötött betétre kínált átlagkamatának.

Ugyanakkor a lakáshiteleseknek nem kell nagyon aggódniuk, noha a lépésnek lesz egy 10 bázispontos emelő hatása van a Buborra nézve.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,654lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek