HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Huszonkétezre...

Huszonkétezres plusznyugdíj érkezhet részben az infláció miatt

HIRDETÉS

Egyre nő a különbség a nyugdíjemelés és a várható infláció között, így ha valósnak bizonyul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése, akkor 0,4 százalékponttal maradhat el előbbi az árszínvonal növekedésétől – írta cikkében az Mfor.hu. Ez azt jelenti, hogy reálértelemben rosszul járhatnak az idősek azután, hogy idén januárban 2,7 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Az MNB a legfrissebb jelentésében már nem 2,9, hanem 3,1 százalékos áremelkedésre számít.

HIRDETÉS

A kormánynak törvényben foglalt kötelezettsége, hogy vizsgálja a nyugdíjemelés és az infláció alakulását, és ha az idősek rosszul járnának, kompenzálja őket. Erre novemberben kerülhet sor. A jelen állás szerint idén 22 ezer forint pluszösszeg érkezhet, részben az árszínvonal emelkedése miatt.

Ebben a 22 ezerben nemcsak az infláció van benne, de a gazdasági növekedés is. Szintén törvény deklarálja, hogy ha a GDP-bővülés adott évben meghaladja a 3,5 százalékot, akkor prémium jár a nyugdíjasoknak. Az MNB erre az évre 3,8 százalékos gazdaságnövekedéssel számul. Továbbá miután a jó gazdasági eredményekre hivatkozva külön is kaptak pénzt az idősek, valószínűleg idén is lehet erre számítani. Korábban Erzsébet-utalványban érkezett a juttatás, de miután ezt kivezették, készpénz vagy Szép-kártya jöhet számításba. Gulyás Gergely miniszter nemrég arról beszélt egy kormányinfón, hogy a kifizetésre akár már tavasszal is sor kerülhet.

Az Mfor.hu 6+6+10 ezer forintos összegekkel számol, így jön ki a huszonkétezer forint.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,668lájkolóTetszik
2,804követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pártválasztás vagy népszavazás? Brexit, december 12.

A brexitvita magának a demokráciának a lényegéről és természetéről zajlik, s a legkevésbé sem közömbös, hogy a decemberi választás milyen válaszokat alapoz majd meg.