Az Alkotmánybíróság, ha akarja, megoldhatja a devizahiteles problémát

Az Alkotmánybíróság, ha akarja, megoldhatja a devizahiteles problémát

Fotó: Unsplash/Christian Wiediger

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mielőtt elindult az a sok lépcsőből álló és hosszadalmas jogi folyamat, amelynek végkifejlete a két devizahiteles törvény, illetve a forintosításról szóló jogszabály megszületése volt, a szerződés tisztességtelensége miatt pereskedő devizahitelesek sorra nyerték az eljárásokat. Az említett folyamat végére azonban a törvényhozás a Kúria segítségével szinte minden jogi eszközt kivett a bajba került adósok kezéből, hogy megvédjék érdekeiket és vagyonukat. Ezt a helyzetet értékelte az Európai Unió Bírósága (EUB), amikor Szepesházi Péter és más bírók által elé tárt ügyekben a devizahitelesek javára döntött – nyilatkozta a Magyar Hangnak Csitos Eszter ügyvéd, annak az alkotmánybírósági beadványnak az egyik szerzője, amelyben a devizahiteles törvények EUB által az uniós jogba ütköző passzusainak megsemmisítését kérik.

– Az említett magyar jogszabályokban a törvény erejénél fogva úgy rendelkeztek a szerződések sorsáról, hogy az ellentétes volt az adósok érdekeivel. Az EUB döntés ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok szerint ezt csak abban az esetben teheti meg a jogalkotó, ha azzal a fogyasztó érdekeit képviseli. Vagyis az ezzel ellentétes magyar jogszabályok az erősebb uniós jogba ütköznek. Azt azonban tudni kell, hogy az unió bírósága csak iránymutatást adhat, a döntést minden konkrét esetben a magyar bíróságnak kell meghozni. Azért döntöttünk a hibás passzusok megsemmisítését kérő alkotmánybírósági beadvány benyújtásáról, hogy felszabadítsuk az utat a magyar bírók előtt. Mert ha az Alkotmánybíróság nem dönt, akkor minden marad a régiben. Mi magunk is megtettük volna, de a vonatkozó jogszabályok szerint ezt civilként nem tehettük meg, arra csak a kormánynak, illetve az országgyűlési képviselők legkevesebb negyedének van lehetősége – tette hozzá.

A kormány cserben hagyta a devizahiteleseket | Magyar Hang

Bár a 2010-es választások előtt a devizahitelesek megmentésével kampányolt a jelenlegi kormánykoalíció, alig-alig tett valamit kisemmizésük ellen – mondták a Magyar Hang-piknik résztevői.

A pénteken a Kúria előtt tartott tüntetésen az EUB iránymutatását több ügyben is kikérő egykori bíró, Szepesházi Péter a következőket mondta:

– Ha nem funkcionális analfabéták olvassák az Európai Unió Bíróságának két legutóbbi, a magyarországi devizahiteles ügyekben hozott döntését – márpedig a kormányban és Kúrián nem azok ülnek – akkor annak egyetlen lehetséges értelmezése, hogy Magyarországon egyetlen tisztességes árfolyamkockázati tájékoztató sem született devizahiteles szerződések esetében. Vagyis, ha azt kéri az adós, a szerződés nem részlegesen, hanem teljesen érvénytelen. Az eredeti állapotot – bármi is legyen a devizahiteles törvényben, hiszen az uniós jog erősebb annál – helyre kell állítani. Ez igaz az árfolyamrés, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamkockázat tisztességtelensége esetében egyaránt. Vagyis utólag ezt senki nem bütykölheti, módosítgathatja, pótolgathatja hazai jogi tartalommal, így például az egyik devizahiteles törvény szerinti MNB valutaközépárfolyammal, amikor a szerződéses árfolyam kiesett.

Szepesházi Péter: Senkit semmire nem kötelez a Kúria devizahiteles ügyben kiadott közleménye | Magyar Hang

A Kúria szerint semmi gond a devizahiteles magyar bírói gyakorlattal, az Európai Unió Bíróságának döntését kezdeményező bíró cáfol.

Szepesházi Péter arról is beszélt, hogy egyes ügyekben, bátor, okos bírák megtalálása esetén viszonylag keveseknek lehet ugyan sikert elérni a tárgyalóteremben, de igazi tömeges megoldást az utca, a közélet és a lassan ébredező Európai Unió hozhatja el, kivéve, ha a Kúriámn vagy a Kossuth téren ülő képviselőkben megvan a belátás, hogy a tűzzel játszanak. – Próbáljuk őket rábírni, hogy legyen bennük – tette hozzá.

Szepesházi Péter a legfrissebb devizahiteles uniós bírósági döntésről

Megnézheti az Európai Bíróság devizahitelesek mellett kiálló határozatát még bíróként kezdeményező Szepesházi Péter értékelését a devizahitelesek ügyében az Európai Unió Bírósága által hozott döntésről. Részletek itt: https://hang.hu/belfold/2019/03/14/attores-az-europai-birosag-a-devizahitelesek-melle-allt/ (Szepesházi Péter saját felvétele)

A tüntetésen az MSZP elnökhelyettese, Szakács László bejelentette, hogy a civilek által elkészített indítványt, amely szerint a szerződéseket újra kell vizsgálni a legutóbbi uniós döntés fényében, az MSZP kezdeményezésére az ellenzéki pártok közösen nyújtják be az Alkotmánybírósághoz.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.