HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Az Alkotmányb...

Az Alkotmánybíróság, ha akarja, megoldhatja a devizahiteles problémát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

– Mielőtt elindult az a sok lépcsőből álló és hosszadalmas jogi folyamat, amelynek végkifejlete a két devizahiteles törvény, illetve a forintosításról szóló jogszabály megszületése volt, a szerződés tisztességtelensége miatt pereskedő devizahitelesek sorra nyerték az eljárásokat. Az említett folyamat végére azonban a törvényhozás a Kúria segítségével szinte minden jogi eszközt kivett a bajba került adósok kezéből, hogy megvédjék érdekeiket és vagyonukat. Ezt a helyzetet értékelte az Európai Unió Bírósága (EUB), amikor Szepesházi Péter és más bírók által elé tárt ügyekben a devizahitelesek javára döntött – nyilatkozta a Magyar Hangnak Csitos Eszter ügyvéd, annak az alkotmánybírósági beadványnak az egyik szerzője, amelyben a devizahiteles törvények EUB által az uniós jogba ütköző passzusainak megsemmisítését kérik.

– Az említett magyar jogszabályokban a törvény erejénél fogva úgy rendelkeztek a szerződések sorsáról, hogy az ellentétes volt az adósok érdekeivel. Az EUB döntés ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok szerint ezt csak abban az esetben teheti meg a jogalkotó, ha azzal a fogyasztó érdekeit képviseli. Vagyis az ezzel ellentétes magyar jogszabályok az erősebb uniós jogba ütköznek. Azt azonban tudni kell, hogy az unió bírósága csak iránymutatást adhat, a döntést minden konkrét esetben a magyar bíróságnak kell meghozni. Azért döntöttünk a hibás passzusok megsemmisítését kérő alkotmánybírósági beadvány benyújtásáról, hogy felszabadítsuk az utat a magyar bírók előtt. Mert ha az Alkotmánybíróság nem dönt, akkor minden marad a régiben. Mi magunk is megtettük volna, de a vonatkozó jogszabályok szerint ezt civilként nem tehettük meg, arra csak a kormánynak, illetve az országgyűlési képviselők legkevesebb negyedének van lehetősége – tette hozzá.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kormány cserben hagyta a devizahiteleseket | Magyar Hang

Bár a 2010-es választások előtt a devizahitelesek megmentésével kampányolt a jelenlegi kormánykoalíció, alig-alig tett valamit kisemmizésük ellen – mondták a Magyar Hang-piknik résztevői.

A pénteken a Kúria előtt tartott tüntetésen az EUB iránymutatását több ügyben is kikérő egykori bíró, Szepesházi Péter a következőket mondta:

– Ha nem funkcionális analfabéták olvassák az Európai Unió Bíróságának két legutóbbi, a magyarországi devizahiteles ügyekben hozott döntését – márpedig a kormányban és Kúrián nem azok ülnek – akkor annak egyetlen lehetséges értelmezése, hogy Magyarországon egyetlen tisztességes árfolyamkockázati tájékoztató sem született devizahiteles szerződések esetében. Vagyis, ha azt kéri az adós, a szerződés nem részlegesen, hanem teljesen érvénytelen. Az eredeti állapotot – bármi is legyen a devizahiteles törvényben, hiszen az uniós jog erősebb annál – helyre kell állítani. Ez igaz az árfolyamrés, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamkockázat tisztességtelensége esetében egyaránt. Vagyis utólag ezt senki nem bütykölheti, módosítgathatja, pótolgathatja hazai jogi tartalommal, így például az egyik devizahiteles törvény szerinti MNB valutaközépárfolyammal, amikor a szerződéses árfolyam kiesett.

HIRDETÉS

Szepesházi Péter: Senkit semmire nem kötelez a Kúria devizahiteles ügyben kiadott közleménye | Magyar Hang

A Kúria szerint semmi gond a devizahiteles magyar bírói gyakorlattal, az Európai Unió Bíróságának döntését kezdeményező bíró cáfol.

Szepesházi Péter arról is beszélt, hogy egyes ügyekben, bátor, okos bírák megtalálása esetén viszonylag keveseknek lehet ugyan sikert elérni a tárgyalóteremben, de igazi tömeges megoldást az utca, a közélet és a lassan ébredező Európai Unió hozhatja el, kivéve, ha a Kúriámn vagy a Kossuth téren ülő képviselőkben megvan a belátás, hogy a tűzzel játszanak. – Próbáljuk őket rábírni, hogy legyen bennük – tette hozzá.

Szepesházi Péter a legfrissebb devizahiteles uniós bírósági döntésről

Megnézheti az Európai Bíróság devizahitelesek mellett kiálló határozatát még bíróként kezdeményező Szepesházi Péter értékelését a devizahitelesek ügyében az Európai Unió Bírósága által hozott döntésről. Részletek itt: https://magyarhang.org/belfold/2019/03/14/attores-az-europai-birosag-a-devizahitelesek-melle-allt/ (Szepesházi Péter saját felvétele)

A tüntetésen az MSZP elnökhelyettese, Szakács László bejelentette, hogy a civilek által elkészített indítványt, amely szerint a szerződéseket újra kell vizsgálni a legutóbbi uniós döntés fényében, az MSZP kezdeményezésére az ellenzéki pártok közösen nyújtják be az Alkotmánybírósághoz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,915lájkolóTetszik
3,627követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Három balatoni település kapott kikötőt a Baharttól

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapja a kikötőket.