HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nem vásárolna...

Nem vásárolnak a kínaiak, bajban az autóipar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az utóbbi hónapokban több magyarországi autóipari beszállító is létszámleépítésbe kezdett. Úgy tűnik, Magyarország is megérzi, hogy a német gazdaság bajban van. Már a múlt év második felétől jöttek a hírek a német gazdaság lassulásáról, az autóipar problémáiról. A német autóipari vállalatok szakmai képviselete, a VDA (Verband der Automobilindustrie) számításai szerint a német autóipar termelése az idén öt százalékkal, 4,8 millióra csökkenhet. Hazánk gazdaságában kiemelt szerepe van az unió vezető gazdaságának, hiszen mind exportunkban, mind importunkban 25 százalék körüli Németország részesedése.

– Akár a magyar bruttó hazai termék (GDP) néhány tized százalékos visszaesését is eredményezheti a német autóipar gyengélkedése, hiszen igen jelentős a német autógyárak részesedése a magyar gazdaságban. Baj esetén pedig először a beszállítói sor végén álló kisebb cégek rendeléseit mondják vissza az autógyárak. Ezzel magyarázható, hogy több magyarországi autóipari beszállító is leépítésekre kényszerült – mondta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Róna Péter: Orbán a multik markában van | Magyar Hang

Legutóbb, április elején a Continental hűtő-fűtő csövekre specializálódott magyarországi leányvállalatánál küldtek el néhány tucat embert a Délmagyar.hu-nak nyilatkozó munkavállaló elmondása alapján. A vállalat vezetése cáfolta a nagyarányú leépítéseket, de elismerte, valóban küldtek el dolgozókat a tavaly október óta mutatkozó autóipari visszaesés miatt. Ugyanerre hivatkozva jelentette be alig valamivel korábban a szombathelyi TDK autóipari beszállító, hogy a tavaly októberi 2750-ről 2500-ra csökkent a dolgozói létszáma, mert a távozó alkalmazottak helyére nem vesznek fel újakat.

Egy hónappal korábban az autókárpitokat és ajtóborításokat gyártó spanyol Antolintól bocsátottak el 150 embert, mert a termelés egy részét Spanyolországba telepítik. A Speedfm.hu értesülése szerint a cég – amely 2016-ban közel egymilliárd forint hazai és uniós beruházási támogatást kapott 68 munkahely létesítésére – közben él a rabszolgatörvény adta túlmunka elrendelésének lehetőségével. Tavaly decemberben pedig az autóiparban használatos kábelkorbácsok gyártásával foglalkozó Lear Corporation Hungary Kft. zárta be 500 főt foglalkoztató gyöngyösi gyárát, mert a megemelkedett bérek miatt már nem volt gazdaságos a gyártás.

HIRDETÉS
Kordás László: A rabszolgatörvénnyel végleg a multik oldalára állt a kormány | Magyar Hang

Bod Péter Ákos közgazdász, akadémikus úgy véli, a leépítésekkel együtt sem lesz drasztikus az autóipar gyengélkedésének hatása a magyar gazdaságra, mert nálunk elsősorban luxusmárkákat gyártanak a német autógyárak, amelyek iránt még válság esetén sem nagyon csökken a kereslet.

Várkonyi Gábor autóipari szakértő rövid távon szintén csak mérsékelt hatással számol a magyarországi gyártásban, mert az a tendencia, hogy a fejlett országokban csökken a termelés, s inkább a relatíve olcsó, de jól képzett munkaerővel rendelkező országokba – mint hazánk – telepítik.

Ezzel együtt is elgondolkodtató, hogy márciusban a német autóipar belföldi megrendeléseinek száma tizedével, a külföldieké nyolc százalékkal esett vissza tavaly márciushoz képest. Igaz, az első negyedév egészében már 7 százalékos bővülést mutat a belföldi rendelésállomány. A német autógyárak számára azonban a legnagyobb gond a kínai autóvásárlások drasztikus visszaesése: a világ legnagyobb felvevőpiacán – ahol a német autógyártók jelentős pozíciókkal bírnak – a februári 10 százalékos csökkenést is beleszámolva már nyolcadik hónapja esnek az eladások.

HIRDETÉS
Fenntarthatatlan a jelenlegi magyar növekedési ütem | Magyar Hang

Tovább nehezíti a német autógyárak helyzetét, hogy az Európai Bizottság előzetes állásfoglalása alapján a BMW, a Daimler és a VW-csoport megsértette az Európai Unió versenyjogi szabályait 2006 és 2014 között, amikor a testület gyanúja szerint összejátszottak a kisebb károsanyag-kibocsátású motorok fejlesztésének korlátozásában. Az új típusoknál megkövetelt szigorúbb környezetvédelmi szabályok életbe lépése miatt, illetve mert az unió erőlteti az elektromos motorokra való áttérést, egyébként is jelentős többletköltségeik vannak az autógyártóknak, így jelentős elbocsátásokra kényszerülnek.

Az eddig napvilágra került információk szerint például Szlovákiában a kisebbik VW-gyárat bezárták, akár 3000 fős leépítésre is sor kerülhet. Mindezek ismeretében nagyon nehéz megmondani, mit hoz a jövő a magyarországi autógyárak számára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/15. számában jelent meg, 2019. április 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/15. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,969lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek