HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Búcsút inthet...

Búcsút inthetünk a magyar cukoriparnak?

HIRDETÉS

Bár sokan joggal sajnálják a magyarországi cukorgyárak zömének bezárását, nem valószínű, hogy valaha újra lehet éleszteni az iparágat. Nagyanyáink idejében még stratégiai fontosságú cikknek számított, s egy évszázad alatt megtízszereződött a fogyasztása, de mára az első számú közellenséggé vált a „fehér halál”.

HIRDETÉS

Idehaza is jelentősen visszaesett a fogyasztás: a nyolcvanas években fejenként 44 kilogramm cukrot használtunk el, 1990-re ez valamivel több mint 38 kilóra csökkent, manapság pedig 30 kilogramm körül alakul.

(…)

A rendszerváltás utáni balul sikerült privatizáció, az uniós csatlakozással járó korlátozások, majd a táplálkozási reform alaposan betett a hazai cukorgyártásnak, ám az ágazat megmaradt résztvevői egyelőre nem adják fel – hacsak a klímaváltozás nem kényszeríti őket rá.

(…)

HIRDETÉS

Ma ott tartunk, hogy Magyarország egyetlen cukorgyárában – ez a Magyar Cukor Zrt. kaposvári feldolgozóüzeme – tonnánként 21-22 eurót ajánlottak a répáért, amelyet a különböző jogcímen adható kiegészítésekkel 24-25 euróra lehetett feltornázni. – Ez az önköltségi árat sem éri el, mivel 500 ezer forint alatt nem lehet megúszni egyhektárnyi cukorrépa termelését. Ha nem lenne az uniós földalapú támogatás (hektáronként mintegy 70 ezer forint) és a hektáronkénti mintegy 150–160 ezer forintnyi, termeléshez kötött nemzeti kiegészítés, akkor senki sem foglalkozna idehaza cukorrépa-termeléssel – mondta a Magyar Hangnak Raskó György agrárközgazdász, aki maga is foglalkozik cukorrépa-termeléssel.

(…)

Milyen tévhitek keringenek a cukor körül? Versenyezhet-e a magyar cukorrépa a cukornáddal? Mi tartja életben az ágazatot Magyarországon? Mi változott a cukorkvóta 2017-es eltörlésével? Hogy jutottunk odáig, hogy csak egyetlen cukorgyárunk maradt? Milyen jövő várhat a magyar cukoriparra? Mit hozhat a klímaváltozás? A válaszokért keresse a teljes cikket a Magyar Hang május 3-án megjelent 2019/18. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/18. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,413lájkolóTetszik
2,285követőKövetés
16,202feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Márton Anna: a hetedik te magad légy…

A sportág élő legendája állt a magyar érem útjába a budapesti vívó-világbajnokság hatodik napján.

Drájvit