HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Orbánnal tárg...

Orbánnal tárgyalt a kolozsvári reptér igazgatója?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Érdekes hír jelent meg ma egy román rádióban. Az EBS információi szerint Orbán Viktorral tárgyalt a kolozsvári Avran Iancu nemzetközi repülőtér igazgatója. David Ciceo azt nyilatkozta, a magyar miniszterelnök támogatja a Budapest–Kolozsvár járat (újra)nyitását, így jövő évtől rendszeres járat lesz a kincses város és a magyar főváros között. A Mediafax úgy tudja, a kolozsvári reptér igazgatója erről jövő héten a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren tárgyal.

A hír azért furcsa, mert járatot nyitni légitársaságok szoktak, nem repülőterek, és ezekben nem a miniszterelnök az illetékes.

Lapunk egyébként rögtön azután, hogy kollégánkat beengedték a Kormányinfóra, feltette a kérdést Gulyás Gergely miniszternek: miért van az, hogy a magyar kormány anyagilag is támogatta egy fapados légitársaság több nyugat-balkáni járatának üzemeltetését, miközben Kolozsvárra egyáltalán nem, Marosvásárhelyre pedig csak heti kétszer repülnek. (Eközben tíz évvel ezelőtt, Budapestről volt napi két járat Kolozsvárra, heti hat (!) Malév-járat Marosvásárhelyre, és heti három Wizz Air ugyanoda. Azóta a budapesti repülőtér forgalma majdnem megduplázódott, így kevéssé hihető, hogy elfogytak volna a székelyföldi és kolozsvári utasok.)

Jelszavak helyett | Magyar Hang

Április 13-án, szombaton előadást tartottam Kolozsváron a Babes-Bolyai egyetem média tanszékén, és repülővel szerettem volna visszajönni Budapestre. Kolozsvárról már egyáltalán nincs budapesti járat, így marad a hétfői, marosvásárhelyi fapados. A Mátyás király-szobortól 98 kilométerre van ez a repülőtér, úgy tűnt, belefér.

Gulyás a Kormányinfón a kérésünkre szó szerint ezt válaszolta:

HIRDETÉS

– Nagyon régóta kérjük a Wizz Airt – és nem tudjuk, miért nincs ennek semmilyen következménye –, hogy napi szinten lehessen Székelyföldre repülővel közlekedni. Jó lenne, ha a társaság egy ilyen rendkívüli kérésnek képes lenne megfelelni – egyelőre ezt nem tapasztaltuk. Ha ehhez az a kérés, hogy ehhez az állam valamilyen segítséget nyújtson, akkor mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra.

Természetesen megkérdeztük ezzel kapcsolatban a légitársaságot is, íme a válaszaik:

– A Wizz Air Budapest és Nyugat-Balkán közötti járatai közül melyek voltak veszteségesek a 2018-as évben?
– Bár a szezonalitás befolyásolta a Wizz Air által jelenleg üzemeltetett öt nyugat-balkáni járat időszakos eredményeit, az egész évet nézve mind az öt járat veszteséget termelt 2018-ban.

– A low-cost üzleti modellben elképzelhető-e az úgynevezett körjárat (háromszög repülés), például egy Budapest–Kolozsvár- Marosvásárhely–Budapest járat üzemeltetése?
– Üzleti modelljéből fakadóan a Wizz Air két pont közötti repülést kínáló légitársaság. Úgy gondoljuk, hogy a fogyasztó és a légitársaság számára is ez a leghatékonyabb megoldás, és egyelőre nem tervezzük más típusú, akár átszálló-, akár körjáratok indítását.

– Hogyan teljesített a Budapest–Kolozsvár járat abban az időszakban, amikor a marosvásárhelyi reptér zárva volt? Hogyan teljesít a reptérnyitás után a marosvásárhelyi járat?
– Az egyes úti célokra vonatkozó konkrét adatok bizalmas üzleti információnak számítanak, de általánosságban elmondható, hogy népszerű a Budapestet Erdéllyel összekötő járatunk.

HIRDETÉS

– Miért nem indítanak több járatot a térségebe, tudva, hogy ezt akár támogatná is a magyar kormány?
– A Wizz Air hetente két repülőjárattal biztosít gyors, kényelmes és megfizethető összeköttetést Budapest és Marosvásárhely között piaci alapon. Légitársaságunk kész megvizsgálni a lehetőséget, hogy a magyar kormány számára fontos útvonalakon további járatokat indítson. Amennyiben a magyar kormány közbeszerzési eljárást írna ki, úgy légitársaságunk mérlegelni fogja a pályázaton való indulást. A Wizz Air jelenleg is több járatot üzemeltet közszolgáltatási szerződés keretében Budapest és nyugat-balkáni úti célok között, amire nyílt, európai uniós közbeszerzési pályázat keretében nyerte el a lehetőséget.

Ha jól értjük, a helyzet most a következő: a kormány csak elméletben támogatná a székelyföldi járatokat, de nem ír ki erre közbeszerzést, így azon a cég nem tud indulni. Kérdés, hogy miről tárgyalt Orbán Kolozsváron és miért pont ő, hiszen jelenleg nincs magyar állami légitársaság. Egyébként piaci pletykák szerint a lengyel LOT légitársaság is fontolgatja az egyébként jó üzleti lehetőségekkel kecsegtető Budapest–Kolozsvár járat megnyitását. A lengyelek egyre jobban fejlesztik a budapesti bázisukat: Ferihegyről immár átszállás nélkül lehet eljutni a LOT-tal New Yorkba, Chicagóba és Londonba, és szeptemberből indul a hétköznapokon naponta kétszer is repülő Budapest–Bukarest és Budapest–Brüsszel járatuk is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,563lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orvosi kamara: ez a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná

Kincses Gyula elnök szerint az államosítás alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmukat.

Mostoha