Orbánnal tárgyalt a kolozsvári reptér igazgatója?

Orbánnal tárgyalt a kolozsvári reptér igazgatója?

2017 áprilisában magyar és albán zászlókat, vízsugárral és a reptérre kivonuló kormánytagokkal vártak az első budapesti Wizz Air járatot. Mi fizetjük a veszteséget (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes hír jelent meg ma egy román rádióban. Az EBS információi szerint Orbán Viktorral tárgyalt a kolozsvári Avran Iancu nemzetközi repülőtér igazgatója. David Ciceo azt nyilatkozta, a magyar miniszterelnök támogatja a Budapest–Kolozsvár járat (újra)nyitását, így jövő évtől rendszeres járat lesz a kincses város és a magyar főváros között. A Mediafax úgy tudja, a kolozsvári reptér igazgatója erről jövő héten a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren tárgyal.

A hír azért furcsa, mert járatot nyitni légitársaságok szoktak, nem repülőterek, és ezekben nem a miniszterelnök az illetékes.

Lapunk egyébként rögtön azután, hogy kollégánkat beengedték a Kormányinfóra, feltette a kérdést Gulyás Gergely miniszternek: miért van az, hogy a magyar kormány anyagilag is támogatta egy fapados légitársaság több nyugat-balkáni járatának üzemeltetését, miközben Kolozsvárra egyáltalán nem, Marosvásárhelyre pedig csak heti kétszer repülnek. (Eközben tíz évvel ezelőtt, Budapestről volt napi két járat Kolozsvárra, heti hat (!) Malév-járat Marosvásárhelyre, és heti három Wizz Air ugyanoda. Azóta a budapesti repülőtér forgalma majdnem megduplázódott, így kevéssé hihető, hogy elfogytak volna a székelyföldi és kolozsvári utasok.)

Jelszavak helyett | Magyar Hang

Április 13-án, szombaton előadást tartottam Kolozsváron a Babes-Bolyai egyetem média tanszékén, és repülővel szerettem volna visszajönni Budapestre. Kolozsvárról már egyáltalán nincs budapesti járat, így marad a hétfői, marosvásárhelyi fapados. A Mátyás király-szobortól 98 kilométerre van ez a repülőtér, úgy tűnt, belefér.

Gulyás a Kormányinfón a kérésünkre szó szerint ezt válaszolta:

– Nagyon régóta kérjük a Wizz Airt – és nem tudjuk, miért nincs ennek semmilyen következménye –, hogy napi szinten lehessen Székelyföldre repülővel közlekedni. Jó lenne, ha a társaság egy ilyen rendkívüli kérésnek képes lenne megfelelni – egyelőre ezt nem tapasztaltuk. Ha ehhez az a kérés, hogy ehhez az állam valamilyen segítséget nyújtson, akkor mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra.

Természetesen megkérdeztük ezzel kapcsolatban a légitársaságot is, íme a válaszaik:

– A Wizz Air Budapest és Nyugat-Balkán közötti járatai közül melyek voltak veszteségesek a 2018-as évben?
– Bár a szezonalitás befolyásolta a Wizz Air által jelenleg üzemeltetett öt nyugat-balkáni járat időszakos eredményeit, az egész évet nézve mind az öt járat veszteséget termelt 2018-ban.

– A low-cost üzleti modellben elképzelhető-e az úgynevezett körjárat (háromszög repülés), például egy Budapest–Kolozsvár- Marosvásárhely–Budapest járat üzemeltetése?
– Üzleti modelljéből fakadóan a Wizz Air két pont közötti repülést kínáló légitársaság. Úgy gondoljuk, hogy a fogyasztó és a légitársaság számára is ez a leghatékonyabb megoldás, és egyelőre nem tervezzük más típusú, akár átszálló-, akár körjáratok indítását.

– Hogyan teljesített a Budapest–Kolozsvár járat abban az időszakban, amikor a marosvásárhelyi reptér zárva volt? Hogyan teljesít a reptérnyitás után a marosvásárhelyi járat?
– Az egyes úti célokra vonatkozó konkrét adatok bizalmas üzleti információnak számítanak, de általánosságban elmondható, hogy népszerű a Budapestet Erdéllyel összekötő járatunk.

– Miért nem indítanak több járatot a térségebe, tudva, hogy ezt akár támogatná is a magyar kormány?
– A Wizz Air hetente két repülőjárattal biztosít gyors, kényelmes és megfizethető összeköttetést Budapest és Marosvásárhely között piaci alapon. Légitársaságunk kész megvizsgálni a lehetőséget, hogy a magyar kormány számára fontos útvonalakon további járatokat indítson. Amennyiben a magyar kormány közbeszerzési eljárást írna ki, úgy légitársaságunk mérlegelni fogja a pályázaton való indulást. A Wizz Air jelenleg is több járatot üzemeltet közszolgáltatási szerződés keretében Budapest és nyugat-balkáni úti célok között, amire nyílt, európai uniós közbeszerzési pályázat keretében nyerte el a lehetőséget.

Ha jól értjük, a helyzet most a következő: a kormány csak elméletben támogatná a székelyföldi járatokat, de nem ír ki erre közbeszerzést, így azon a cég nem tud indulni. Kérdés, hogy miről tárgyalt Orbán Kolozsváron és miért pont ő, hiszen jelenleg nincs magyar állami légitársaság. Egyébként piaci pletykák szerint a lengyel LOT légitársaság is fontolgatja az egyébként jó üzleti lehetőségekkel kecsegtető Budapest–Kolozsvár járat megnyitását. A lengyelek egyre jobban fejlesztik a budapesti bázisukat: Ferihegyről immár átszállás nélkül lehet eljutni a LOT-tal New Yorkba, Chicagóba és Londonba, és szeptemberből indul a hétköznapokon naponta kétszer is repülő Budapest–Bukarest és Budapest–Brüsszel járatuk is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.