Itt a bejelentés: felfüggesztették a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú távon számolnak vele, de átmenetileg felfüggesztették Kecskeméten a Mercedes-gyár bővítését – erősítette meg a német Handelsblatt vasárnapi hírét az Indexnek a Daimler stuttgarti központja. Ludvig Orsolya, a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár kommunikációs igazgatója szerint természetes, hogy egy piaci cég módosítja a terveit, ez zajlik most a náluk is. Az a korábban kitűzött cél azonban nincs veszélyben, hogy bővítsenek Kecskeméten, sőt még az sem, hogy a következő évtized első felében már termeljen az új gyár – mondta.

Az Index úgy tudja, hogy már zajlik a korábbi tervek felülvizsgálata, az is elképzelhető, hogy a korábbi, full-flex gyárról szóló elképzelés helyett végül más koncepció valósul meg. A korábbi tervek szerint ugyanis rugalmasan, egyazon gyártósoron állították volna elő a legkülönbözőbb modelleket a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig. A piaci igényeket látva lehet, hogy végül nem erre lesz szükség. A lap szerint az is lassíthatja a döntést a gyárbővítésről, hogy épp vezetőcsere zajlik a Daimlernél.

Nem vásárolnak a kínaiak, bajban az autóipar | Magyar Hang

A német autóipar rendszerszintű problémái miatt több nagy gyártó is újragondolja terveit, az átmeneti megtorpanás része a kecskeméti gyárbővítés halasztása. Az Index cikkében emlékeztet rá, hogy hazánk világviszonylatban a harmadik az autóiparnak leginkább kitett nemzetek sorában, és ez elsősorban a nagy német gyárak jelenlétében mutatkozik meg: ha ők bajba kerülnek, húznak magukkal minket is.

Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint azonban nem kell aggódnunk. „Ezek a gyárak a legkorszerűbb technológiákat képviselik, nem régen épültek, korszerű, rugalmas szervezési megoldásokkal rendelkeznek, és ami talán még ennél is fontosabb, hihetetlenül gazdaságosan termelnek a gyártóknak. Éppen ezért azt gondolom, hogy ebben a pillanatban nem nekünk kell összerezdülnünk, nem mi vagyunk elsősorban veszélyben. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben bejelentett leépítések, átalakítások döntően a nyugat-európai gyárakat érintik” – mondta a Trend FM-nek. Hozzátette: az itteni gyárak korszerűségük okán könnyen átállíthatók új alkatrészek készítésére is.

Bajban a Daimler és a BMW: veszélyben a magyarországi beruházások | Magyar Hang

Mint arról a Magyar Hang beszámolt, a Handelsblatt arról írt vasárnap, hogy gondok lehetnek a BMW és a Daimler tervezett magyarországi beruházásaival. A mértékadó német üzleti lap írása szerint a két vezető autógyártó megszorításokra kényszerülhet, amelynek első számú elszenvedője Magyarország lehet.

A BMW tavaly nyáron, a debreceni gyárépítés bejelentésekor a globális kereslet növekedésével indokolta a beruházást, mostanra azonban változott a helyzet. Az azóta eltelt háromnegyed év alatt két profitvárakozási jelentés is napvilágot látott, az autók értékesítése pedig csökkenő tendenciát mutat. Így a lap belső körökből származó információi szerint csak az a biztos, hogy idén lerakják a debreceni üzem alapkövét, a jövőről semmit nem tudni. A hírek szerint intenzív tárgyalások folynak a tervezett gyár jövőjéről.