HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Időzített bom...

Időzített bomba az infláció? A nyugdíjasok bukhatják a legtöbbet az élelmiszerek drágulásán

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Közel hét éve, 2012 decembere óta nem volt olyan magas a magyarországi infláció, mint idén áprilisban. Az elmúlt hónapban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, márciushoz viszonyítva pedig 0,9 százalékkal nőttek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A közvetlen okok között lehet olyan külső tényezőket emlegetni, mint az olaj-, az energia- vagy az üzemanyagárak emelkedését, de igazából az az aggasztó, hogy mélyreható folyamatok indulhattak meg a magyar gazdaságban is.

HIRDETÉS

Minden korábbi jóslat dacára ugyanis a bérek továbbra is mintegy 11 százalékos ütemben nőnek, miközben a gazdasági növekedés is rendkívül gyors fordulatszámon pörög. Ez látszólag jó hír, de a tartósan túl gyors növekedésnek, vagyis a túlfűtöttségnek is lehetnek káros hatásai. Különösen akkor, ha a belső felhasználás táplálja a gazdaságot, ami jelentős keresleti inflációs nyomást jelenthet a jövőben is.

Ez a kormánypártok népszerűségét is megtépázhatja | Magyar Hang

Márpedig Magyarországon épp ez a helyzet, az évek óta tartó évi tíz százalék körüli fizetésemelésekkel a zsebükben az emberek bátran költekeznek (miután az alacsony kamatok miatt megtakarítani nem nagyon érdemes), ami még feljebb hajthatja az árakat. – Ha továbbra is erős marad a belső kereslet, miközben a külső környezet, vagyis az eurózóna és a német gazdaság sem lassul számottevően, akkor nem tud hűlni a magyar gazdaság, és arra lehet számítani, hogy a következő időszakban az infláció tartósan, jelentősen és trendszerűen nőni fog – vélekedett a Magyar Hang kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Bizonyos jelek tehát arra utalnak, hogy a jövőben tartósan berendezkedhetünk a 4 százalék körüli inflációs környezetre.

– Az erősödő inflációs nyomás ellenére a fő mutatók még épphogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs céljának toleranciasávján belül mozognak, ezért aligha várhatjuk, hogy a jegybank a júniusi kamatdöntő ülése előtt bármit is változtatna a monetáris politikáján – tette hozzá a szakértő. Az MNB április végén már bejelentett egy monetáris szigorítást, de szóban erőteljesen jelezték, hogy ezt nem kell egy új trend kezdetének tekinteni. Ám a változatlanul 0,9 százalékon hagyott alapkamatszint egyre több elemzőt tölt el nyugtalansággal. Attól tartanak, hogy a jegybank elkéshet az infláció megfogásával, hiszen, ha akár holnap kamatot emelne, már akkor sem biztos, hogy érdemben tudná befolyásolni a következő hat hónap vagy egy év inflációs folyamatait. Amennyiben a piacok is felfedezik az anomáliát, és beindul egy spekuláció, az a forint jelentős gyengüléséhez vezethet.

HIRDETÉS
Az emelkedő infláció vesztesei az idősek | Magyar Hang

Ami az egyes termékeket illeti, különösen az élelmiszerek terén szabadultak el az árak. A statisztikai hivatal jelentése szerint áprilisban átlagosan 5,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ezen belül az idényáras zöldségek és gyümölcsök ára 20,3 százalékkal nőtt. Ráadásul épp a legnépszerűbb zöldségek, mint a káposzta, a hagyma vagy a krumpli drágult elképesztő mértékben, ami leginkább azokat a nyugdíjasokat érinti, akiknek a fogyasztásában az élelmiszerek az átlagot meghaladó súlyt tesznek ki. Már a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt infláció is átlagosan 3,7 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest, vagyis nagyobb, mint amennyivel az év elején emelték a járandóságokat (2,7 százalék). A kormányt persze jogszabály kötelezi a különbözet kiegyenlítésére az év vége felé, de addig az időseknek kell kigazdálkodniuk a gyorsuló infláció miatt keletkező többletköltségeiket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,209lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona

Egy 2010 óta a parlamentben ülő képviselő átlagos pénzügyi vagyona 3,1 millió forintról 23 millióra nőtt.

Egyedi ügyeink