HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Gazdák kontra...

Gazdák kontra migránsok? Miért gyűjtött aláírásokat a Fidesz?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az európai parlamenti választások kapcsán hónapokon át folyt az aláírásgyűjtés a magyar gazdák körében annak érdekében, hogy az Európai Unió (EU) ne vágja meg a jövőbeni agrártámogatásokat. Ezzel párhuzamosan a kormánypártok a vidéki kampánykörutakon azzal riogatták a gazdálkodókat, hogy 2021 után kifejezetten a bevándorlás támogatása miatt jut majd kevesebb pénz a brüsszeli Közös Agrárpolitikára (CAP, magyar rövidítéssel: KAP). Ez azonban erőteljes félremagyarázása a legkorábban ősszel záruló uniós költségvetési vitáknak.

Mennek a britek, viszik a pénzüket

A május 17-én zárult aláírásgyűjtést a fideszes országgyűlési képviselők által vezetett Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indította el, még február végén. Sajnos Brüsszel lassú reakcióidejét jól jellemzi, hogy csak április végén igyekezett közleményben eloszlatni a félreértéseket. Az eredményről Nagy István agrárminiszter május 20-án számolt be, elmondása szerint majdnem 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Az unió magyarázata szerint az agrártámogatások csökkenésének egyik oka az, hogy az uniós költségvetéshez jelentős mértékben hozzájáruló Egyesült Királyság várhatóan elhagyja az EU-t. Európa büdzséje a britek várható távozása miatt évi tízmilliárd euróval szűkül (az Egyesült Királyság a közös költségvetés második legnagyobb befizetője volt). Így a 2021–2027 uniós költségvetési ciklusban valóban kevesebb pénz juthat sok mindenre, többek között a mezőgazdaság támogatására is.

Táblacsere az agráriumban | Magyar Hang

A KAP részaránya a 2014–2020-as pénzügyi ciklusban mért 39 százalékról 28,5 százalékra mérséklődhet a következő hétéves időszakban – árulta el Nagy István Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére. Összegszerűen csaknem 92 milliárd eurós csökkentésről van szó (2018-as árakon), így összesen 365 milliárd eurót (nagyjából 117 ezer milliárd forintot) irányoznának elő a KAP számára. Ez az összeg a gazdáknak járó közvetlen kifizetések (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) és a vidékfejlesztési projektek támogatása (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) között oszlik meg. Az új pénzügyi ciklusban Magyarországnak is elvonással kell számolnia, így összesen mintegy 11,5 milliárd eurót kaphat a két uniós alapból. Az első pillérben, vagyis a közvetlen kifizetéseknél folyó áron közel 4, 2018-as árakon 16,4 százalékos a Brüsszel által javasolt csökkentés mértéke. A jóval kisebb összegű vidékfejlesztési pillérnél még nagyobb az érvágás, folyó áron csaknem 16, 2018-as árakon 26,6 százalékkal lehet kisebb a keret. A miniszteri válaszból – pedig a kérdés igazából erre irányult – azonban nem tudható meg, hogy a kormány mire alapozza azon állítását, miszerint a mezőgazdasági források a migráció támogatása miatt fognak csökkenni.

A kormánynak lenne mozgástere

– Hazánk a még el nem fogadott javaslat alapján a tagállamok közül egy főre vetítve a hatodik legnagyobb támogatást kapná – mondta lapunknak Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője. Mint hozzátette, a tervezet szerint a kormány megteheti, hogy a vidékfejlesztési források egy részét az első pillérbe, a közvetlen, területalapú támogatások irányába csoportosítja át. Emellett Brüsszel igazságosabb elosztási rendszert is javasol, amelyben a kisebb, a pályakezdő, valamint a munkahelyeket teremtő gazdák kapnának nagyobb figyelmet és támogatást. Ami pedig a vidékfejlesztési pillérben kieső összeget illeti, ezt a magyar kabinet úgy kompenzálhatja, ha már „Magyarország jobban teljesít”, hogy a nemzeti hozzájárulás mértékét az eddigi nagyon alacsony szintről megemeli – fejtette ki Steinmetz.

HIRDETÉS
Manfred Weber a jogállamisághoz kötné az uniós támogatásokat | Magyar Hang

Az agrár- és vidékfejlesztési források előre látható csökkenése tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy a termelőkhöz kevesebb támogatás fog érkezni, mivel a kormánynak van mozgástere. Ettől függetlenül igaz az is, hogy az EU-nak új prioritásai vannak, és 2021-től többet szeretne költeni az innovációra, a fiatalokra, a környezetvédelemre és a belbiztonságra. Ez utóbbihoz tartozik a Migráció és határigazgatás nevű fejezet, amely fő célja, hogy megszilárdítsa az EU külső határainak védelmét, de jut még belőle a menekültügyi rendszer javítására, az illegális bevándorlás elleni küzdelemre és az unió területén legálisan tartózkodó menekültek integrációjára is. A bizottság közleménye szerint a fejezet a javasolt teljes uniós büdzsének mindössze 1,5 százalékát teszi, vagyis nem korrekt azt állítani, hogy pusztán emiatt kapnak esetleg kevesebb a pénzt a gazdák a jövőben.

„Nem szabad demagóg módon összemosni a migráció kérdésével”

Ugyanakkor fontos támogatni a kormányt abban, hogy eredményesen lobbizzon az uniós mezőgazdasági támogatásokért, de ezt nem szabad demagóg módon összemosni a migráció kérdésével – szögezte le a jobbikos politikus. Arra is figyelmeztetett, hogy az összes uniós támogatásunk veszélybe kerülhet, ha az Orbán-kormány – egyébként már tételesen megcáfolt – hazugságaival tovább rontja az Európai Unió és hazánk viszonyát. Nemrégiben Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje jelentette ki, hogy nem kaphatnak uniós támogatást azok a tagországok, amelyek gyűlöletkampányt folytatnak a közösség ellen, és nem tartják be a demokratikus normákat. A politikus szerint e felelőtlen politika folytatása több százezer magyar család megélhetését teszi kockára. Mint ugyanis Győrffy Balázs, a NAK elnöke egyszer kijelentette, „azzal legyünk tisztában, hogy az EU-s források nélkül a mezőgazdasági vállalkozásoknak a nagyon nagy része, egyes számítások szerint a háromnegyede veszteséges lenne”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/20. számában jelent meg, 2019. május 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Trianon az Isztrián

Miként írhatok én magyar tematikájú regényt egy horvát kikötővárosról. És miként lehet az, hogy a román kolléganő városának van eredeti magyar neve is?