HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Uniós vizsgál...

Uniós vizsgálat: a tesztelt élelmiszerek harmada megtévesztheti a vásárlót

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Évekkel azután, hogy jó néhány közép- és kelet-európai országban – köztük Magyarországon – vizsgálatokkal bizonyították a helyi hatóságok, hogy a multinacionális vállalatok termékei más minőségűek ezekben az országokban, mint Nyugat-Európában, az Európai Bizottság is ellenőrzésekbe kezdett. Két évvel ezelőtt vizsgálat indult, amelynek – lapunk birtokába került – első eredményei részben igazolták a korábbi felvetéseket.

Konkrét termékeket ugyan nem említ a jelentés, de olyan árucsoportok szerepelnek benne, mint bébiétel, üdítő vagy például sör. Az értékelt 128 élelmiszerből vett 1380 darabos minta – nemzetközi márka, illetve az üzletláncok saját márkás árui – csaknem harmada (31 százalék, 39 termék) egészen bizonyosan megtéveszti a vásárlót, hiszen annak ellenére azonos (9 százalék, 11 termék) vagy nagyon hasonló (22 százalék, 28 termék) a csomagolása, hogy az egyes országokban jelentősen eltérő az áru összetétele. Ugyanakkor 26 százaléknyi portékánál az eltérő összetételt eltérő csomagolás is mutatta. (Az összetételt tekintve azonosnak tekintette a vizsgálat a terméket, ha minden összetevő és azok mennyisége is azonos volt, hasonlónak, ha 10 százaléknál kisebb, s különbözőnek, ha ennél nagyobb volt az eltérés.)

HIRDETÉS
Beigazolódni látszanak az uniós élelmiszerek eltérő minősége miatti félelmek | Magyar Hang

Vagyis ezekről elmondható, sértik az EU tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvét. Ezeket az élelmiszereket megvásárolva ugyanis a csomagolásra tekintve azt gondolhatja a vevő, hogy ugyanazt a minőséget kapja például Németországban, mint Magyarországon vagy Szlovákiában, holott – mint a vizsgálat igazolta – erről szó sincs.

A teszt eredményét erősíti, hogy öt – egymástól független – döntnök véleménye alapján született, illetve hogy az angol nyelvű vizsgálat során a felkért nemzeti hatóságok esetleges fordítási hibáit korrigálták. A szakemberek egészen apró részletekbe menően hasonlították össze a termékek csomagolását, így például figyelembe vették a színeket, a betűtípusokat és a betűk méretét, majd ezek alapján hozták meg ítéletüket. Ha csak egyetlen tényező is eltérő volt, akkor már nem minősült azonosnak az árucikk csomagolása. Vagyis a vizsgált árucikkek csaknem harmadáról igen nagy bizonyossággal elmondható, hogy megtéveszthetik a vásárlókat. A teszt készítői ugyanakkor felhívják a figyelmet, nem mutatható ki, hogy bizonyos országokban vagy régiókban magasabb lenne a félrevezető élelmiszer-jelölés aránya, mint a vizsgálatban részt vevő 19 ország bármelyikében.

A tesztet a korábbi magyar, cseh, szlovák és bolgár vizsgálatok nyilvánosságra kerülését követően 2017-ben rendelte el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, s bár az összes tagállamot felhívták a részvételre, csak 19 ország küldött adatokat a vizsgálóknak. A vizsgálat során kilenc osztályba sorolták az élelmiszereket csomagolásuk és összetételük figyelembevételével.

HIRDETÉS

Zöld jelzést kapott a termékek pontosan egyharmada, amelyeknek összetevői azonosak voltak a vizsgált országok mindegyikében. Ebben a csoportban a készítmények 23 százalékának csomagolása is ugyanolyan volt mindenütt, 8 százaléknál csak kisebb eltérések mutatkoztak, két százalék esetében pedig jelentős volt a küllembeli eltérés.

Az összes vizsgált élelmiszer 9 százaléka kapott sárga jelzést, ami annyit jelent, hogy mindenütt hasonló, de nem teljesen azonos az összetételük. Háromszázaléknyi terméknél a hasonló összetételt minden országban megegyező csomagolásban árusították, négy százalék volt a hasonló csomagolással a boltok polcaira került árucikk, és két százalékban a csomagolás jelentősen eltért egymástól a vizsgált országokban.

Végül piros jelzést kaptak a fent már említett, a vásárlókat megtévesztő, az EU tisztességtelen kereskedelmi direktívájába ütköző élelmiszerek.

A vizsgálatról kikerült jelentés nem nevez meg konkrét termékeket, annyit lehet tudni, hogy más termékcsoportok mellett italokat, édességeket biztosan elemeztek. Ezzel még nincs vége a tesztsorozatnak, a következő lépcsőben kerül sor az érzékszervi vizsgálatra, ahol a szakértők íz, szín, állag és egyéb érzékszervi-fizikai jellemzők alapján rangsorolják az élelmiszereket. Ezt követően alakul majd ki a tesztsorozat végleges eredménye.

Navracsics: Nem látszik szisztematikus kelet-nyugati megkülönböztetés

Cikkünk kapcsán Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos – aki a vizsgálatot végző uniós intézmény, a Joint Research Center működését is felügyeli – a Magyar Hanggal közölte: az Európai Bizottság valóban dolgozik egy ilyen elemzés véglegesítésén. „Az előzetes eredmények alapján nem látjuk jelét szisztematikus kelet-nyugati megkülönböztetésnek, ugyanakkor sok esetben találtunk arra utaló jelet, hogy különböző összetételű termékek ugyanolyan vagy hasonló csomagolásban kaphatók az egyes tagállamokban, ami megtévesztheti adott esetben a fogyasztókat. Alá kell azonban húzni, hogy az összetételbeli különbség nem feltétlenül jelent jobb vagy rosszabb minőséget – lehet, hogy két nagymama lekvárja nem ugyanolyan, de attól még lehet mindkettő finom és jó minőségű.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet