A magyar infláció volt májusban a második legmagasabb az EU-ban

A magyar infláció volt májusban a második legmagasabb az EU-ban

Éves infláció, 2019 májusában (Forrás: Eurostat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban éves összehasonlításban Magyarországon volt a második legnagyobb az éves szintű infláció az Európai Unióban – közölte kedden az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának végleges adatai szerint májusban 1,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,7 százalékról, szemben a piac által várt 1,3 százalékkal. Ez a ráta tavaly április óta a legalacsonyabb. Az unió egészében a fogyasztói árak májusban 1,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 1,9 százalék után.

A magyar éves infláció 4 százalék volt, ennél csak a románok 4,4 százaléka magasabb. A harmadik hely a letteké, 3,5 százalékkal.

Egyre drágább a nagybevásárlás: ha véget ér a zöldségár-emelkedés, jönnek a húsok | Magyar Hang

A 4 százalékos magyar infláció már majdnem eléri az új, Magyar Állampapír Plusz első évre ígért kamatát. Az első félévben évesítve 3,5, a másodikban évesítve 4 százalékos a kamat, a második évben 4,5, a harmadikban 5, a negyedikben 5,5, az ötödikben pedig 6 százalékos kamatot fizet.

A növekvő infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank is kénytelen lehet kamatot emelni, ami a növekvő hitelállományt is érintené, hiszen azok kamatait emelné.

Róna Péter közgazdász már áprilisban arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy bár a kormány különböző technikákkal igyekszik a pénzromlás mértékét alacsonynak mutatni, mára már nyilvánvaló, hogy erős inflációs nyomás alatt áll a magyar gazdaság. Igazolja ezt az élelmiszerárak 8–10 százalékos emelkedése, illetve a hatalmas munkaerőhiány.

Róna Péter szerint a választások után szigorítani kellett volna a monetáris politikát, az olcsó hitel ugyanis gerjeszti az inflációt. Ezt azonban elmulasztotta a Magyar Nemzeti Bank, s azóta is kitart emellett.

Címkék: infláció