Egy hét múlva lejár a banki azonosításra előírt határidő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak alig egy hét maradt hátra június 26-ig, ameddig a pénzügyi szolgáltatóknak ismét azonosítani kell azokat az ügyfeleket, akik 2017. június 26. előtt kötöttek szerződést. Erre azért van szükség, mert a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény azt előírja.

Sokan nem tudják, de ez a kötelezettség nemcsak a banki számlákra vonatkozik, hanem a biztosításokra is – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Ha valaki elfelejtkezik az adategyeztetésről, amíg ezt nem pótolja, nem tudja használni bankszámláját, azaz nem tud utalni, s bankkártyájával vásárolni. De aki például életbiztosítást kötött az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait – praktikusan például nem tudnak pénzt kivonni megtakarítási életbiztosításaikból.

Az azonosításhoz a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül ügyfeleik kiemelt közszereplői státuszát is meg kell állapítaniuk (vagy nyilvánosan hozzáférhető adatbázis segítségével, vagy az ügyfél által tett nyilatkozat alapján).