HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kiderült: a t...

Kiderült: a tesztelt élelmiszerek harmada más összetételű, de ezt nem igazán jelölik

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egyes európaiak úgy érzik, hogy az általuk vásárolt élelmiszerek más minőségűek, talán rosszabbak, mint a máshol kaphatók. Az Európai Bizottság ezért tudósok segítségével ellenőrzést indított, hogy objektív szempontok alapján vizsgálják meg ezeket az eltéréseket – értékelte Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos annak a hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésnek az eredményeit, amelyet Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kezdeményezésére indított a Bizottság két évvel ezelőtt, s amelynek előzetes eredményeit korábban már ismertette a Magyar Hang.

HIRDETÉS

A vizsgálatot végző uniós intézmény, a Joint Research Center működését is felügyelő uniós biztos hozzátette, az eredmények vegyesek: „bár örülök, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a kontinens keleti felében más az élelmiszerek összetétele mint nyugaton, aggódom amiatt, hogy kiderült, a tesztelt termékek egyharmada más összetételű annak ellenére, hogy azonos vagy hasonló márkajelzéssel kerülnek forgalomba”.

A mostani, 4,5 millió eurós vizsgálat során tisztázták, a közelmúltban elfogadott új fogyasztóvédelmi szabályok értelmében mely esetekben minősülnek kettős minőségűnek egyes termékek. Közös módszertant hoztak létre a tesztelésre, és iránymutatást adtak a nemzeti hatóságoknak a vizsgálatok elvégzésére.

Uniós vizsgálat: a tesztelt élelmiszerek harmada megtévesztheti a vásárlót | Magyar Hang

A vizsgálatok ezzel még nem értek véget, hiszen további 1,26 millió euró költségvetésű pályázatot írnak ki a fogyasztóvédelmi szervezetek számára hasonló ellenőrzések elvégzésére, a potenciálisan félrevezető, a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat kiszűrésére.

HIRDETÉS

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat főbb eredményei a következők. Az értékelt 128 élelmiszerből vett 1380 darabos minta – nemzetközi márka, illetve az üzletláncok saját márkás árui – csaknem harmada (31 százalék, 39 termék) egészen bizonyosan megtéveszti a vásárlót, hiszen annak ellenére azonos (9 százalék, 11 termék) vagy nagyon hasonló (22 százalék, 28 termék) a csomagolása, hogy az egyes országokban jelentősen eltérő az áru összetétele. Ugyanakkor 26 százaléknyi portékánál az eltérő összetételt eltérő csomagolás is mutatta. 

A termékek pontosan egyharmadának összetevői azonosak voltak a vizsgált országok mindegyikében. Ebben a csoportban a készítmények 23 százalékának csomagolása is ugyanolyan volt mindenütt, 8 százaléknál csak kisebb eltérések mutatkoztak, két százalék esetében pedig jelentős volt a küllembeli eltérés.

Az összes vizsgált élelmiszer 9 százalékának minden vizsgált országban hasonló, de nem teljesen azonos az összetételük. Háromszázaléknyi terméknél a hasonló összetételt minden országban megegyező csomagolásban árusították, négy százalék volt a hasonló csomagolással a boltok polcaira került árucikk, és két százalékban a csomagolás jelentősen eltért egymástól a vizsgált országokban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...