HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Ezer forintos...

Ezer forintos órabérért már nem dolgoznának a földeken

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, az a gazda, aki a szokatlanul nagy hőségben nem nyitja ki megfelelő mértékben a pénztárcáját, könnyen úgy járhat mint az, aki hagymaszedésre 1000 forintos órabért kínált. A bejegyzés alatt – melyet a hvg.hu talált meg – elképesztő kommentcsata bontakozott ki, amelyből két dolog volt leszűrhető: 1. a napszámosok sokszor még az előre kialkudott ezrest sem kapják meg óránként, 2. a többség úgy véli, ilyen hőségben legalább 1300-1500 forint dukálna óránként.

A vita még nincs lejátszva, de úgy tűnik, a gazdák egyre nehezebben találnak munkáskezet a betakarításhoz, vagy egyéb mezőgazdasági munkához. Persze ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a legtöbb helyen hajnali négytől délig szólna a munkaidő.

Ám most más gond is akad Makón és környékén, ugyanis az elmúlt hétvégén olyan mértékű eső zúdult le, hogy szinte rá sem lehet menni a földekre. Volt, ahol térdig gázoltak a vízben, így aztán érthető, ha a gazdák gyorsan szeretnék menteni a menthetőt, és betakarítani annyi hagymát, amennyit még lehet. Különben ott rohad a termés a földben. Nem véletlen, hogy a gazdák kifizetik az akár 1200-1300 forintos órabért is. Talán a fentiek ismeretében nem véletlen, hogy Makón egyre kevesebben foglalkoznak a hagymatermesztéssel, ugyanis a munkaerőhiány már itt is gátolja a hagyma vetését, felszedését, ráadásul a hagyma jövedelmezősége nem túl nagy.

Egyre drágább a nagybevásárlás: ha véget ér a zöldségár-emelkedés, jönnek a húsok | Magyar Hang

A méhészek szerint katasztrófa ez az év, a cseresznyetermesztők számára is az utóbbi tíz esztendő legrosszabbja lehet az idei.

Kádár József, a makói önkormányzat települési agrárbizottságának a vezetője a hvg.hu-nak elmondta, az őszi fokhagymáért 500 forintot kapnak a termelők, de az előállítása 300 forint körül van, az üzletek polcain már 1200 forintért árulják, de ez a haszon nem jut el a termelőkhöz, sokszor a munkaerő-közvetítők veszik le a sápot. A szakember elárulta, a munkaerőhiány miatt sokan gépeket vásároltak a hagyma betakarítására, de vannak még bőven olyan termelők, akiknek nem volt pénze a berendezésre, az ő földjeiken bérbetakarítás folyhat. Kádár József úgy véli, rövidesen leáldoz a napszám is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,791lájkolóTetszik
3,790követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.