HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Gyakrabban re...

Gyakrabban repülhetünk Erdélybe

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hétfőn az erdélyi járatokkal kapcsolatos bejelentésekre készül a Wizz Air – tudta meg lapunk. A magyar alapítású diszkont társaság ugyanis hétfő délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen Váradi József, a Wizz Air alapítója és vezérigazgatója mellett ott lesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A meghívót a következő szöveggel küldték szét: a légitársaság bejelenti egy új, Budapestről elérhető úti célját, valamint egy fontos meglévő útvonalának jelentős járatsűrítését. Ez pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy a Wizz Air sűríti marosvásárhelyi járatainak számát és/vagy Kolozsvárra is elkezd repülni.

HIRDETÉS

A Magyar Hang jó ideje kérdésekkel bombázza a kormányzatot ez ügyben. Furcsának tartjuk ugyanis, hogy  tíz évvel ezelőtt Budapestről volt napi két járat (reggel és este) Kolozsvárra, heti hat (!) Malév-járat Marosvásárhelyre és heti három Wizz Air ugyanoda. Ehhez képest jelenleg Kolozsvár és Budapest között nem repül egyetlen légitársaság sem, Marosvásárhelyre pedig van összesen heti két Wizz Air-járat.

Csak állami támogatással lesz több repülőjárat Budapest és Erdély között | Magyar Hang

Tíz évvel ezelőtt piaci körülmények között is megérte a légitársaságoknak a magyar főváros és Erdély között naponta repülni, ma azonban mindössze heti két járatot üzemeltet a Wizz Air Budapest és Marosvásárhely között.

Eközben a budapesti repülőtér forgalma majdnem megduplázódott: míg 2009-ben 8 millióan használták, tavaly kis híján 15 millióan – kevéssé hihető tehát, hogy elfogytak volna a székelyföldi és kolozsvári utasok. Erről ebben a cikkünkben írtunk, megjegyezve, hogy a kormány gyakran hangoztatott nemzetpolitikai céljaival szöges ellentétben áll, hogy a legnagyobb határon túli közösség, az erdélyi magyarság nagyon nehezen érhető el légi úton, pedig adottak a lehetőségek.

Áprilisban egy kormányinfón meg is kérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztert arról: miközben az állam anyagilag is támogatta a légitársaság öt nyugat-balkáni járatának elindítását, miért nem teszi ezt meg az erdélyi járatok esetében. „A kormány azt szeretné, ha napi egy járat indulhatna Székelyföldre” – reagált akkor lapunk felvetésére a miniszter, aki szerint nem értik, hogy a légitársaság miért nem lép, és ha ennek anyagi akadályai vannak, arról is hajlandóak tárgyalni.

HIRDETÉS

Ezek szerint ez megtörtént azóta: ha Szijjártó Péter is ott lesz egy Wizz Air sajtóeseményen, akkor az azt jelenti, hogy megállapodtak új, államilag támogatott járat indításán. Ha pedig az RMDSZ elnöke is jelen van, akkor csak a kolozsvári és marosvásárhelyi repülőtér jöhet szóba.

Most már csak az a kérdés: a közeljövőben Kolozsvárra is repülhetünk, vagy csak a heti kettőről napi járatra sűrítik a marosvásárhelyi járatot.   

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...