HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Napirendre ke...

Napirendre kerülhet az E.ON államosítása

HIRDETÉS

A magyar energiapiac modernizációja, innovatív megoldások alkalmazása, illetve a nemzetközi versenyképesség fejlesztése érdekében fontos az E.ON Energia Zrt.-vel való együttműködés (…) Ennek része lehet energetikai projektben való együttműködés is – válaszolta Fónagy János tárca nélküli miniszter Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére. Ungár az eredetileg Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek címzett kérdése a német energiaipari cég júniusi bejelentésére utalt, amely szerint az E.ON eladná csehországi és magyarországi áramszolgáltató üzletágának egy részét. Fónagy válaszából ennek fényében nem nehéz arra következtetni, hogy az állam kapna a lehetőségen, és megvásárolná az E.ON magyarországi részlegét.

HIRDETÉS

A vállalat a június végén bejelentett felajánlással igyekszik megnyugtatni az Európai Bizottságot, amely versenyjogi aggályok miatt vizsgálja az E.ON egy tervezett tranzakcióját. A cég a konkurens RWE tulajdonában lévő Innogy elektromos hálózati és kiskereskedelmi részlegét vásárolná meg, míg az RWE megtartaná az Innogy megújuló energiával foglalkozó részlegét, és átvenné ugyanezt az E.ON-tól. Az üzlet a Reuters szerint az energiaipar legnagyobb átalakulását jelentené a fukushimai atomkatasztrófa óta. Az RWE az európai piac harmadik legnagyobb szereplőjévé válna, az E.ON pedig az üzletnek köszönhetően vezetővé válhat a lakossági szolgáltatások és az elektromos hálózatok piacán. A monopolhelyzet Brüsszel szerint veszélyeztetné a versenyt a térségben, és az elektromos áram fogyasztói árának növekedéséhez vezethet.

A Reuters elemzőkre hivatkozva arról írt, ha az E.ON valóban eladja a cseh és magyar áramszolgáltató részlegét, illetve megszabadul a kiskereskedelmi gáz üzletágának egy részétől Csehországban, és ugyancsak áruba bocsátja a németországi elektromos autókat töltő állomásait, akkor könnyen elképzelhető, hogy az Európai Bizottság hozzájáruljon az Innogy megvételéhez.

Ahhoz, hogy Magyarország nemzetközi viszonylatban is versenyképes befektetési környezetet nyújtson, fontos az energetikai projektekben való együttműködés az E.ON-nal – fogalmazott levelében Fónagy János. Hozzátette, az olcsó és klímabarát villamos energia érdekében szükség van a Paks 2 projekt megvalósítására.

Az E.ON magyarországi érdekeltségeihez tartozik többek között az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt., E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,084lájkolóTetszik
2,661követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az ellenzék a pályán van

A mostani választás üzenete egyértelmű: a történelem Magyarországon sem ért véget, a Fidesz verhető, az Orbán-rendszer sebezhető.