Csak „bohóckodnak” a rövidített nyitvatartással

Csak „bohóckodnak” a rövidített nyitvatartással

Fotó: Unsplash/Fikri Rasyid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, újra tesztelik a közvéleményt a vasárnapi nyitvatartás kapcsán. Június 17-én jelent meg a kormányközeli Magyar Nemzetben az a javaslat, hogy vasárnap este korábban kellene zárni a boltokat. Egyes munkavállalói szervezetek ezt úgy szeretnék elérni, hogy a kereskedők önszabályozó módon korlátozzák a vasárnap esti nyitvatartásukat. A napilap állítása szerint ez ügyben „összefogás körvonalazódik a kiskereskedelemben”, olyannyira, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) június 25-ei ülésén a munkaadói oldal képviselői is „egyhangúlag támogatták” a kezdeményezést. A javaslatról kikérik a piac és a lakosság véleményét, és a lap tudni vélte, hogy a reprezentatív felmérést a Schmidt Mária által vezetett XXI. Század Intézet végzi majd.

Azóta az ülésen részt vevő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közleményben hárította el, hogy támogatná a javaslatot. Sőt, a XXI. Század Intézet is cáfolta, hogy bármilyen felmérést végezne a témával kapcsolatban, s úgy tudjuk, nem is hangzott el a nevük a VKF ülésén. A dolognak csupán annyi az alapja, hogy – a munkaerőhiányra hivatkozva – a kormányhoz közel álló Munkástanácsok Országos Szövetsége, illetve annak egyik tagszervezete, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) hozakodott elő az ötlettel.

– Arról a KDFSZ-ről van szó, amelyik évek óta nyomja a vasárnapi zárva tartást, és valamiért nem képes elengedni ezt a kérdést – emlékeztetett Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) korábbi főtitkára. A szakértő szerint ez egész elképzelés „igazi fából vaskarika”, azaz hogy önszabályozó módon korlátozzák magukat kereskedők. – Szakmailag nem megfelelően előkészített javaslatról van szó, hiszen teljesen értelmetlen egy olyan paktumot erőltetni, amelyet úgyis csak azok írnak alá, akik hamarabb akarnak bezárni. A többiek mindenféle jogi következmény nélkül kihúzhatják magukat az egyezség alól, mert a kormány eközben újfent nyomatékosította, nincs jogalkotási szándéka a vasárnapi nyitvatartás kapcsán – tette hozzá. Ezzel ugyanis egyszer már alaposan megégették magukat Orbánék, és 2016 áprilisában – minden bizonnyal nem függetlenül egy lehetséges népszavazástól – el kellett törölni a 2015 márciusában bevezetett vasárnapi boltzárat.

Persze elég nyilvánvaló, kiknek kényszer, hogy vasárnap nyitva tartsanak: főként azoknak a kisboltoknak, illetve magyar tulajdonú láncoknak, amelyek – általában vidéken – nehezen bírják a versenyt. A VKF ülésén a munkaadói oldalon található például az Áfeosz-COOP Szövetség is, amely a Coop-csoporthoz tartozó több mint ezer vállalkozás érdekképviselete. A szövetség vezetője a következőket nyilatkozta: „ha egyezség születik, tagvállalataink biztosan betartják majd az önként vállalt, rövidített nyitvatartást”. Aminek egyébként eddig sem volt akadálya, hiszen szabad a vásár, a boltoknak nem kötelező sem bezárni, sem kinyitni a hét utolsó napján. E kérdésben a boltosok megosztottak voltak régebben is, ma is, és ezzel önmagában nincs is baj.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára becslése szerint az országban működő mintegy 130 ezer boltnak jelenleg is csak körülbelül a harmada nyit ki vasárnap. A nagyobb üzletláncokban lehet e napon vásárolni, de ők is óvatosan rakosgatják ide-oda a zárórát, attól függően, hogy mit tehetnek meg a vásárlókkal. Van olyan környék, ahol az Auchan vasárnap este 8-kor, az Aldi 6-kor, a Lidl délután 5-kor, a Spar 4-kor zár, a CBA Príma üzlete pedig ki sem nyit – igaz, ez utóbbi máshol igyekszik tartani a lépést a hipermarketekkel. A Tesco néhány hipermarketjében pedig akár 24 órán át lehet vásárolgatni. Jelenleg sincs tehát vasárnapi „egyen-nyitvatartás”, viszont egy-egy órának is van jelentősége, emiatt létezhetnek ekkora eltérések a zárórákban. S van olyan cég, amelyik mindenféle paktum nélkül elérte a rövidítést: az IKEA az év elején jelentette be, hogy kísérleti jelleggel két órával hamarabb zár be vasárnap, és úgy tűnik, náluk ez bevált. A vásárlótól függ tehát minden, ezért kíváncsian várják a szakértők is a beígért felmérés eredményét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/27. számában jelent meg, 2019. július 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!