HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nincs aki les...

Nincs aki leszedje a gyümölcsöt, elrohad a termés

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A munkaerőhiány miatt a hazai zöldség-gyümölcs ágazat elvesztette versenyképességét. Nincs olcsó munkáskéz, aki leszedje a termést – nyilatkozta a Magyar Hangnak Raskó György egy növényorvos, szaktanácsadó, Harcsa Marietta Facebook-posztjára reagálva. A bejegyzésben egy termelő arról panaszkodik, hogy 150 mázsa szilvája rohad el a földön.

HIRDETÉS

A mezőgazdasági vállalkozó arról beszélt, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban nem ritka a hasonló jelenség, mert nincs ember, aki leszedné a termést. Azok a magyarok ugyanis, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek, már rég Nyugat-Európában, jellemzően Ausztriában, Németországban, Olaszországban dolgoznak. Akik itthon maradtak, és elérhetőek a vállalkozók számára, nem alkalmasak az ilyen munkákra.

null

null

Raskó György kiemelte, a probléma általános, és javulás nem is nagyon várható. Példaként említette, hogy a magyar fűszerpaprika ágazat is hanyatlóban van a munkaerőhiány miatt. Tíz évvel ezelőtt még Romániából, Szerbiából érkezett munkaerő, akik ma viszont már nem hajlandók Magyarországon dolgozni.

Egyre drágább a nagybevásárlás: ha véget ér a zöldségár-emelkedés, jönnek a húsok | Magyar Hang

A családok jó részét érhette felkészületlenül, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen, összességében nagyjából 20 százalékkal drágultak a burgonyafélék, a friss zöldségek és gyümölcsök. Ráadásul épp a leghétköznapibb termékek ára – a krumpli mellett például a vöröshagyma vagy a fejes káposzta – akár másfél-kétszeresére is nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyvállalkozó szerint megoldás lehetne az olcsó, keleti munkaerő, jellemzően Ukrajnából, ők azonban nem, vagy csak nagyon kevesen jönnek a magyar mezőgazdaságba. Ennek oka, hogy a magyarok alig-alig beszélnek más nyelveket, az ukránok pedig magyarul egyáltalán nem tudnak.

HIRDETÉS

Személyes példaként említette, hogy saját gyümölcsösébe is igen nehezen tudott ukránokat verbuválni, hiszen csak úgy jönnek ide, ha sikerül egy-egy kárpátaljai magyart találni – ami nem egyszerű dolog –, aki beszéli mindkét nyelvet.

Versenyt futnak az ukrán munkaerőért | Magyar Hang

Erőteljes verseny folyik Közép-Európában az ukrán dolgozókért: eddig a lengyelek és a csehek bizonyultak a legsikeresebbnek az értük folyó küzdelemben, Varsót azonban már most az aggasztja, hogy a munkaerőpiaci szabályozás folyamatban lévő liberalizálásával a németek elszipkázzák az ukránok legképzettebb rétegét. Érdekes módon őket politikai értelemben egyik országban sem sorolják a migránsok közé.

– Sajnos a magyar nyelv kilóg az európai nyelvi környezetből, így gyakorlatilag egyik szomszédos országból érkezőkkel sem nagyon tudjuk megértetni magunkat – hangsúlyozta Raskó György. – Így például az ukrán mezőgazdasági munkások sokkal szívesebben mennek Lengyelországba, ahol a nyelvi problémák nem jelentenek különösebb akadályt. Jelenleg 450 ezer ukrán dolgozik Lengyelországban, azaz kétszer annyian vannak ők, mint ahányan a teljes magyar mezőgazdaságban dolgoznak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,310lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami a börtön-kártérítések helyett inkább aggaszthatná a kormányt

Amíg azt látjuk, hogy félnivalójuk itt nem a nevetségesen enyhe büntetésekkel távozó agresszoroknak, hanem az áldozatoknak van, addig nem lesz változás.