HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A szakértő sz...

A szakértő szerint nincs értelme az OKJ-s képzési rendszer szétverésének

HIRDETÉS

Nem sok értelmét látom az OKJ-s képzési rendszer megszüntetésének, hiszen a rendszerváltás után kialakított rendszert folyamatosan karban tartották, illetve mert az összefogja a hazánkban elérhető összes – iskolai, iskolán kívüli, felnőtt és középiskolás korúak számára kialakított – képzési formát – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője. Palotás József elmondta, az OKJ-s képzési rendszer az államilag elismert képzéseket fogja össze, amelybe beletartoznak például a speciális oktatást igénylő fiatalok számára indított képzések is.

HIRDETÉS

Az eddig nyilvánosságra hozott kormányzati elképzelések szerint a jelenlegi képzési formákat akarják csökkenteni oly módon, hogy jövő évtől az alapszakmákat csak az iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek számát 180 alatt határoznák meg. A másik csoportba tartoznának az iskolarendszeren kívüli képzések, amelyek számát nem korlátoznák. Ez utóbbiak a piac igényei szerint változhatnak, alakulhatnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium magyarázata szerint a rendszert szakmai egyeztetéseket követően alakították ki.

Kötelező nyelvvizsga: 2020-ban összeomolhat a felsőoktatás | Magyar Hang

– Vagyis egyfajta számháborúról van szó, hiszen ha valóban a piac igényei szerint alakulhatnának a második formába tartozó képzések, akkor számuk akár nagyobb is lehet, mint a jelenlegi 770 képzési forma. Így nincs garancia arra vonatkozóan, hogy a tervezett új rendszerben a képzési formák számra csökkenni fog, amire hivatkozva kezdeményezik a jelenlegi rendszer megszüntetését. Logikusabb lenne a jelenlegi rendszer finomítása, ahogy azt már 2010 után egyszer megtette a kormányzat, amikor a korábbi 1200-ról 770-re csökkentette az OKJ-s képzések számát – fejtette ki Palotás József.

– Úgy érzem, a mostani átalakítás során nem történik valódi egyeztetés, a kormányzat saját elképzeléseit akarja keresztülverni az egyeztetések álcája alatt. Az OKJ-s rendszer pedig annyira szerteágazó, hogy az abban elismert képzési formákat nehéz lenne beletuszkolni az elképzelt új rendszerbe – tette hozzá.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,949lájkolóTetszik
2,834követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Még úgy tűnne, elismerem Izraelt”

Főleg muszlim országok versenyzői bojkottálják a zsidó sportolók elleni küzdelmet.