HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Szinte elérhe...

Szinte elérhetetlen a falusi csok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A falusi csokot egyelőre csak két bank nyújtja, a programban megcélzott ingatlanok pedig már-már finanszírozhatatlanok – számolt be róla hétfői cikkében a Napi.hu. Mindez annak ellenére van így, hogy a családok július 1-től igényelhetik ezt a fajta otthonteremtési kedvezményt. Célként az elnéptelenedő falvak fejlesztését tűzték ki. A házat vásárló és azt felújító családok, ha vállalnak legalább három gyereket, akár tízmilliót is szerezhetnek támogatásként. Ennek legalább a felét kell felújításra költeni, de meglévő ház bővítésére is kifizethet az állam ennyit. Még kedvezményes hitel is kapható, két gyerek esetén tíz-, hárommal tizenötmillió forint értékben. A maximum 25 éves futamidejű hitel kamata 3 százalékos.

Viszont az OTP-n és a Takarékbankon túl nem lehet igényelni ezt a támogatási formát. A CIB Bank nem is tervezi az elindítást, és még olyanoknál sincs meg a konstrukció, mint a Budapest Bank. A UniCredit ősszel tervez előrukkolni a dologgal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ráadásul a megcélzott ingatlanok jórészt nem is finanszírozhatók a bankoknál. A lerobbant, akár komfort nélküli lakás megvásárlásához sok családnak önerő is kellene, ugyanis az állam csak a vételárba száll be, a többit szakaszosan folyósítja. Az önerőt hitelből sem lehet pótolni.

A két bank ki sem adott konkrét adatot arról, eddig hányan igényelték a falusi csokot, és hányak esetében bírálták el pozitívan a kérelmet.

HIRDETÉS

A használt lakás vásárlására a csok mellett igényelhető támogatott lakáshitelt már több bank ajánlja, viszont a K&H és a UniCredit még nem. A Budapest Bank az indulás óta 12 igénylést fogadott be, az átlagos hitelösszeg pedig 11 millió forint volt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,908lájkolóTetszik
3,625követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek