HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Szinte elérhe...

Szinte elérhetetlen a falusi csok

HIRDETÉS

A falusi csokot egyelőre csak két bank nyújtja, a programban megcélzott ingatlanok pedig már-már finanszírozhatatlanok – számolt be róla hétfői cikkében a Napi.hu. Mindez annak ellenére van így, hogy a családok július 1-től igényelhetik ezt a fajta otthonteremtési kedvezményt. Célként az elnéptelenedő falvak fejlesztését tűzték ki. A házat vásárló és azt felújító családok, ha vállalnak legalább három gyereket, akár tízmilliót is szerezhetnek támogatásként. Ennek legalább a felét kell felújításra költeni, de meglévő ház bővítésére is kifizethet az állam ennyit. Még kedvezményes hitel is kapható, két gyerek esetén tíz-, hárommal tizenötmillió forint értékben. A maximum 25 éves futamidejű hitel kamata 3 százalékos.

HIRDETÉS

Viszont az OTP-n és a Takarékbankon túl nem lehet igényelni ezt a támogatási formát. A CIB Bank nem is tervezi az elindítást, és még olyanoknál sincs meg a konstrukció, mint a Budapest Bank. A UniCredit ősszel tervez előrukkolni a dologgal.

Ráadásul a megcélzott ingatlanok jórészt nem is finanszírozhatók a bankoknál. A lerobbant, akár komfort nélküli lakás megvásárlásához sok családnak önerő is kellene, ugyanis az állam csak a vételárba száll be, a többit szakaszosan folyósítja. Az önerőt hitelből sem lehet pótolni.

A két bank ki sem adott konkrét adatot arról, eddig hányan igényelték a falusi csokot, és hányak esetében bírálták el pozitívan a kérelmet.

A használt lakás vásárlására a csok mellett igényelhető támogatott lakáshitelt már több bank ajánlja, viszont a K&H és a UniCredit még nem. A Budapest Bank az indulás óta 12 igénylést fogadott be, az átlagos hitelösszeg pedig 11 millió forint volt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,935lájkolóTetszik
2,831követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Facebook komment miatt kirúgták Lattmann Tamást a közszolgálati egyetemről

Az Alapjogokért Központ egyik női munkatársára tett az egyetem szerint elfogadhatatlan – szexista – megjegyzéseket. Az oktató szerint azonban ő tisztázta a félreérthető kiírását és bíróságra megy.

1984