HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Eurostat: csa...

Eurostat: csak Bulgáriában alacsonyabb az életszínvonal a magyarénál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Csak Bulgáriában alacsonyabb az életszínvonal a magyarénál – ez derül ki az Eurostat friss felméréséből, amit a HVG.hu szemlézett. A kutatás alapján ugyanis csak a blogár háztartások egy főre eső fogyasztási kiadása volt távolabb az EU-átlagtól a tavalyi évben, mint a magyaroké. A bolgár háztartások költenek kevesebbet a magyaroknál számszerűen is.

A magyar háztartások fogyasztása gyakorlatilag stagnál az uniós átlaghoz képest. 2009-ben annak 59 százalékán állt, majd benézett 60 százalék fölé, de 2017-ben ugyanott tartott, mint a gazdasági válság évében. 2018-ban újra emelkedett kicsit. A mostani adatok szerint még a románok is lehagynak minket.

a háztartások végső fogyasztása vásárlóerő-paritáson

null

A magyar állam már korántsem áll ilyen rosszul, az állam végső fogyasztási kiadásai tekintetében Magyarország nemhogy nem sereghajtó, de a középmezőny végén áll. Az állam fogyasztási kiadásai olyan szolgáltatásokra és dolgokra mennek el, amiket az állam vagy egyes polgároknak nyújt, vagy a közösségnek általában – például utakat, kórházakat, stadionokat épít. Papíron az állam fogyasztási kiadásai mind az állampolgárok érdekében történnek, a szolgáltatások és a dolgok végső soron az állampolgárokat gazdagítják – a magyar kormány kritikusai szerint a Fidesz esetében ez nincs feltétlenül így, elég a látványberuházásokra gondolni.

A régióban egyébként Magyarországon kívül Csehország az egyetlen, ahol az állam fogyasztási kiadásai közelebb lennének az EU-átlaghoz, mint a háztartásokéi. Ez az egész unióban inkább a gazdagabb, jóléti államokra jellemző.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,800lájkolóTetszik
3,790követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.