HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Jelentősen cs...

Jelentősen csökkenhetne a hazai lakossági gáz ára

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Miközben a nemzetközi gázárak a felükre-harmadukra csökkentek, Magyarországon továbbra sem látszik, hogy csökkentenék a tarifákat – írta hétfői cikkében a Népszava. Az Erste olaj- és gázpiaci elemzője, Pletser Tamás szerint pedig a piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is csökkenhetnének a hazai árak.

HIRDETÉS

Pontos becslést viszont Pletser nem kívánt adni, miután a tarifa szintje szerinte politikai alapú, és titkos az az ár is, amit az MVM-hez tartozó MFGK fizet az oroszoknak a lakossági gázért. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az olaj ára nemzetközi szinten nem zuhant a gázéhoz hasonló mértékben.

Az európai tőzsdei gázár ezzel szemben közel harmadára, megawattóránként huszonnyolcról tíz dollárra zuhant. Ilyen alacsonyan már közel tíz éve nem járt ez az összeg. Az Erste szakértője szerint az okokat ott kell keresnünk, hogy a vártnál melegebb az idő, így sok gáz maradt a tárolókban, és jelentős túlkínálat keletkezett a cseppfolyós formában, főleg az Egyesült Államokból származó fűtőanyagból.

A jövőben viszont Pletser inkább drágulást vár, amit a szállítások árai is igazolnak. A globális felmelegedés pedig valójában növelni is fogja a gázigényeket, miután az egyre több klímaberendezés egyre nagyobb mennyiségű áramot igényel a gázzal is üzemelő erőművektől.

HIRDETÉS

Voltak továbbá, akik arra hívták fel a Népszava figyelmét, hogy a 2013-as rezsicsökkentéssel előbb a gyakorlatban, majd jogszabályi szinten is megszűnt a hazai gázárak nemzetköziekkel való kapcsolata.

Oroszok miatt nőhet a gázszámla? | Magyar Hang

Nemrég a G7-re hivatkozva megírtuk azt is, a 2020 utáni hosszabb időszakra egy ismeretlen vállalat, ami mögött az orosz Gazpromot sejtik, felvásárolta a Nyugat-Európa felől érkező, az orosz gáz kiváltására alkalmas gázvezetékek kapacitásának 90 százalékát. Emiatt pedig szintén sejthető, hogy a jövőben inkább csak nőni fognak a gázárak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,593lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek