HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Az ügyészség ...

Az ügyészség is vásárolt a botrányos Microsoft-szoftverekből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A rendőrség és az Igazságügyi Minisztérium mellett az ügyészség is vett a Microsoft-szoftverekből abban az időszakban, amelyről különböző beszerzések kapcsán derültek ki szabálytalanságok – írta meg a Hvg.hu. A központosított közbeszerzési portálon bruttó 22,2 milliárd forint értékben adtak le 334 szoftverlicensz-megrendelést különböző állami intézmények 2013-ban és 2014-ben. Az adatokat a honlapot működtető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) adta ki a Hvg.hu-nak.

A Legfőbb Ügyészség négy alkalommal vett Microsoft-licenszeket az említett két évben, összesen pedig bruttó 236,5 millió forintot fizetett ki. A licenszek szállítója mindegyik esetben a Microsoft hazai viszonteladója, a T-Systems volt. Ez persze még nem jelenti, hogy ezen vásárlások esetében is felmerülne csalás vagy korrupció gyanúja. Az ügyészség így viszont érintett, végeredményben saját ügye esetében is nyomozni kell. Eddig a botrány kirobbanása óta azt sem jelentették be, hogy volt ilyen beszerzésük, illetve hogy emiatt akár belső vizsgálatot indítottak. Az ügyészséget kérdezte erről a lap, viszont csak annyi válasz érkezett, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, az erről szóló közleményükön túl pedig egyéb adat nem közölhető.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Igazságügyi Minisztérium 2013 végén két, 2014 közepén pedig egy microsoftos beszerzést rögzített. Ezért összesen 25,9 millió forintot fizettek, mindegyik esetben az Euro One Zrt.-nél. Az Országos Rendőr-főkapitányságnak pedig nyolc beszerzése volt, majdnem kétmilliárd forint értékben. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a jelentésében a rendőrség egy beszerzését írta le a korrupciós séma mintájaként. A másik vizsgálódó szerv, az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) pedig bár nem nevezte meg az ORFK-t, de dátumokat és összegeket is írt, a licenszbeszerzések adataival összevetve pedig szinte biztos, hogy ugyanazt a beszerzést hozták példaként.

A KEF-es keretszerződés alatt az ORFK beszerzése volt a második legértékesebb a maga bruttó 1,5 milliárd forintjával. Ezt a pénzt a Humansoft Kft. kapta, ami 2019 elején olvadt be a 4iG Zrt.-be. Utóbbi tavaly került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, idén pedig tovább vándorolt Jászai Gellérthez. A 4iG az, ami épp megvásárolja a T-Systemst a Magyar Telekomtól. A legnagyobb, 1,8 milliárdos beszerzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalé volt. A SEC jelentésében az adóhivatalt is megnevezte. A NAV 2014-ben még háromszor rendelt, mindegyre a RacioNet Zrt.-től, egy év alatt összesen 3,3 milliárd forintot költve. Egy microsoftos beszerzésük volt 2013-ban is, akkor 1,2 milliót költöttek a Synergon Kft.-nél.

HIRDETÉS

A Microsoft idén augusztusban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a lejáró szerződést a T-Systemsszel. Utóbbi cég úgy látja, a bejelentés indoklás nélkül, ráadásul a remek együttműködés ellenére történt. A Microsoft állította, a szokásos éves felülvizsgálat során üzleti döntést hoztak.

A DoJ és a SEC vizsgálatai arra jutottak, hogy a Microsoft Magyarország alkalmazottai folyamatban lévő vagy küszöbön álló állami megrendelések esetében árcsökkenést kérvényeztek a központtól. A licenszeket a viszonteladók ugyanakkor már nem a csökkentett áron értékesítették. A Microsoft Magyarország peren kívól megegyezetett a DoJ-vel, a vádakat és a büntetőjogi felelősséget pedig elismerte. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,904lájkolóTetszik
3,621követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belengették, hogy elveszik a Lánchídat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal – reagált Karácsony Gergely.