HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Matolcsy: Var...

Matolcsy: Varga Mihály meggondolatlanul beszél az árfolyamról

HIRDETÉS

Varga Mihály ugye nem hiszi, hogy használ Magyarországnak, amikor – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról? – tette fel a kérdést a Növekedés.hu-ra írott cikkében a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György haragját az váltotta ki, hogy a miniszter kijelentette, vége van az új magyar aranykornak. A jegybankelnöknek viszont jó híre van: annyira nincs vége, hogy még évtizedekig tart, és eközben sikeresen felzárkózunk majd a nyugati életminőséghez.

HIRDETÉS

Matolcsy szerint folytatódni fog a „már hét éve tartó felzárkózás”, ami nyomán évente nagyjából két százalékkal közeledünk az uniós átlaghoz. „Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt” – írta Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az sem igaz, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzhet be Magyarországra. Úgy látja, inkább fel kellene készülni erre az eshetőségre. A leginkább viszont az bosszantotta fel Matolcsyt, hogy Varga „miniszterünk” szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie.

„Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?”

– sorolta kérdéseit a jegybankelnök, aki szerint a nemzeti banknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát a törvényi előírásokhoz.

„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében? Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?” – zárta cikkét Matolcsy, a végén egy ősi bölcsességre felhívva Varga figyelmét. Az ószövetségi gondolat szerint érdemes vigyázni a gondolatokra, mert szavak lesznek belőlük, azokból tettek, amikből a személyiség lép elő, az egyéniség pedig végül a sorsunkká válik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,509lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek