Peren kívüli egyezséggel húzza ki magát a fájdalomcsillapítós gigaperből az egyik legnagyobb gyógyszercég

Peren kívüli egyezséggel húzza ki magát a fájdalomcsillapítós gigaperből az egyik legnagyobb gyógyszercég

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is megerősítették, peren kívüli egyezséget kötött a sok egyéb mellett az OxyContin nevű erős fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma, így a gyógyszercégnek nem kell bíróság elé állnia október 21-én abban a monstre eljárásban, amelyről még a múlt hét végén írtunk részletesen.

A minden idők egyik legkomolyabb amerikai gyógyszeripari pereként is emlegetett eljárást több mint negyven szövetségi állam, számtalan megye, rengeteg város és testület, összesen kétezren indították az Egyesült Államok 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercége és patikahálózata ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az ország lakossága bő három évtized alatt teljesen elmerüljön opioidfüggőségben, amely százezrek halálát okozta.

A BBC beszámolója szerint a megállapodással most kihúzzák a Purdue nevét az ohiói Cleveland városában kezdődő összevont eljárásból, így ott a cég már nem fog szerepelni a beperelt vállalatok között.

Ahogy arról már írtunk, az alku értelmében a Purdue Pharma – egy összetett, hosszú évekre előre lefektetett és időzített menetrendben – 10–12 milliárd dollár kompenzációt fizet, és egyebek mellett azt is vállalja, hogy milliós nagyságban gyárt le olyan gyógyszert, amely enyhíti és megszünteti a függőséget. A céget birtokló, az OxyContinnal mintegy 35 milliárd dollárt kereső – a Bloomberg szerint 13,5 milliárd dolláros vagyonukkal az ország leggazdagabbjai közé emelkedő – Sackler família saját vagyonából hárommilliárddal járul hozzá a kártérítéshez. Ezzel összefüggésben a család eladja minden gyógyszeripari érdekeltségét, így a frankfurti székhelyű Mundipharmát is, és kiszáll az üzletből.

Titkos drogháború - minden idők egyik legkomolyabb ügye előtt az amerikai gyógyszeripar | Magyar Hang

Több mint kétezren – számos állam, megye, város és egyéb testületek, szervezetek – pert indítottak 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó cég ellen az Egyesült Államokban, amiért szerintük különféle megtévesztő praktikákkal soha nem látott függőségbe taszították az ország lakosságát.

A Purdue öröme ugyanakkor egyelőre csak részleges lehet, ugyanis nem mindenkivel sikerült megállapodniuk. Az amerikai AP hírügynökség és a The Washington Post napilap beszámolói szerint az OxyContin gyártója 23 szövetségi állammal, és a további mintegy kétezer felperessel egyezett meg, ám számos szövetségi államügyész jelezte, folytatják a jogi harcot a vállalat ellene. A Purdue így Connecticut, Iowa, Massachusetts, Nevada, New Jersey, New York, Pennsylvania, North Carolina és Wisconsin esetében elvileg még nem lélegezhet fel.

– Ez a látszólagos alku arculcsapása mindazoknak, akiknek a kapzsiság nevében szétzúzták a családját, és el kellett temetniük a szeretteiket – közölte Pennsylvania államügyésze. Josh Shapiro szerint a megállapodás lehetőséget ad arra, hogy bármiféle felelősségre vonás nélkül a Sackler-család szépen elsétáljon a milliárdjaival, és úgy tegyen, mintha soha nem csinált volna semmi rosszat. Ez az alku egyébként nem számít egyedi esetnek, a cég, illetve három vezetője egyszer ugyanis már bűnösnek vallotta magát az ügyben, hogy félrevezették az orvosokat a fájdalomcsillapítóik hatóerejével és biztonságos használatával kapcsolatban, így 2007-ben 635 millió dolláros büntetést fizettek, ám akkor sem került senki börtönbe.