HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Üzleti titok,...

Üzleti titok, hogy miért vett veszteséges vízerőművet az MVM

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem tartozik a nyilvánosságra, miért és mennyiért vásárolt veszteséges vízerőművet Erdélyben az állami tulajdonú MVM romániai leányvállalata – derül ki Fónagy János írásbeli kérdésre adott válaszából.

Augusztus végén megírtuk, hogy magyar közpénzből vett veszteséges vízerőművet a Csíki Sör tulajdonosától az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. romániai leányvállalata. A felvásárolt társaság utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta, miközben 1,9 millió euró adóssága volt. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Cikkünk nyomán Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő kérdéseket intézett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszerhez, Bártfai-Mager Andreához Milyen gazdasági érdeke fűződött az MVM-nek ahhoz, hogy újabb veszteséges törpe vízi erőművet vásároljon Székelyföldön? címmel. Bencsik János kérdése felidézte: „Az MVM romániai leányvállalata, az MVM Energy Romania SRL júliusban megvásárolt egy H2O Energy SRL nevű céget, ezáltal a még évekkel korábban megvásárolt úzvölgyi komplexum után egy újabb veszteségesen működő törpe vízi erőmű is a tulajdonába került Szentegyháza mellett. Mindkét erőmű tulajdonosai között feltűnik a Csíki Sör Manufaktúra alapítója és vezetője, a Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselővel szoros kapcsolatban álló Lénárd András üzletember. A helyiek tiltakozása ellenére megépülő erőművek tönkretették a környékbeli kis patakok környezetét, később pedig veszteségesekké is váltak. Sokakban joggal vetődik fel, hogy az erőmű vételára az egyébként milliárdos adóssággal rendelkező, a Csíki Sör Manufaktúra mögött álló Lixid Project SRL burkolt támogatására ment el. Ez a gyanú árnyékot vetít az utóbbi években szimbolikussá vált és sokak által kedvelt Csíki Sörre, másfelől a környezetromboló erőművek veszteséges működtetését, ha áttételesen is, de magyar adófizetői pénzből biztosítanák, ami elfogadhatatlan.”

Most megérkezett a válasz is Fónagy Jánostól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárától: „a vételárszámítás alapját képező vállalatértékelés az MVM tulajdonát, egyúttal üzleti titok tárgyát képező dokumentum, így nyilvánosságra hozatalára nincsen mód.” Azt sem mondták meg, mennyiért vette meg az erőmávet az MVM.

HIRDETÉS

A képviselő a következőt írta Facebook-oldalán: „arra a felvetésemre, hogy van-e üzleti érdekeltsége Németh Zsolt fideszes politikusnak a Csíki Sör Manufaktúrában, sem beismerés, sem tagadás nem érkezett. Mindenkinek a fantáziájára bízom a választ.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,938lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek