HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Üzleti titok,...

Üzleti titok, hogy miért vett veszteséges vízerőművet az MVM

HIRDETÉS

Nem tartozik a nyilvánosságra, miért és mennyiért vásárolt veszteséges vízerőművet Erdélyben az állami tulajdonú MVM romániai leányvállalata – derül ki Fónagy János írásbeli kérdésre adott válaszából.

HIRDETÉS

Augusztus végén megírtuk, hogy magyar közpénzből vett veszteséges vízerőművet a Csíki Sör tulajdonosától az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. romániai leányvállalata. A felvásárolt társaság utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta, miközben 1,9 millió euró adóssága volt. 

Cikkünk nyomán Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő kérdéseket intézett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszerhez, Bártfai-Mager Andreához Milyen gazdasági érdeke fűződött az MVM-nek ahhoz, hogy újabb veszteséges törpe vízi erőművet vásároljon Székelyföldön? címmel. Bencsik János kérdése felidézte: „Az MVM romániai leányvállalata, az MVM Energy Romania SRL júliusban megvásárolt egy H2O Energy SRL nevű céget, ezáltal a még évekkel korábban megvásárolt úzvölgyi komplexum után egy újabb veszteségesen működő törpe vízi erőmű is a tulajdonába került Szentegyháza mellett. Mindkét erőmű tulajdonosai között feltűnik a Csíki Sör Manufaktúra alapítója és vezetője, a Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselővel szoros kapcsolatban álló Lénárd András üzletember. A helyiek tiltakozása ellenére megépülő erőművek tönkretették a környékbeli kis patakok környezetét, később pedig veszteségesekké is váltak. Sokakban joggal vetődik fel, hogy az erőmű vételára az egyébként milliárdos adóssággal rendelkező, a Csíki Sör Manufaktúra mögött álló Lixid Project SRL burkolt támogatására ment el. Ez a gyanú árnyékot vetít az utóbbi években szimbolikussá vált és sokak által kedvelt Csíki Sörre, másfelől a környezetromboló erőművek veszteséges működtetését, ha áttételesen is, de magyar adófizetői pénzből biztosítanák, ami elfogadhatatlan.”

Most megérkezett a válasz is Fónagy Jánostól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárától: „a vételárszámítás alapját képező vállalatértékelés az MVM tulajdonát, egyúttal üzleti titok tárgyát képező dokumentum, így nyilvánosságra hozatalára nincsen mód.” Azt sem mondták meg, mennyiért vette meg az erőmávet az MVM.

A képviselő a következőt írta Facebook-oldalán: „arra a felvetésemre, hogy van-e üzleti érdekeltsége Németh Zsolt fideszes politikusnak a Csíki Sör Manufaktúrában, sem beismerés, sem tagadás nem érkezett. Mindenkinek a fantáziájára bízom a választ.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,108lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ultrahanggal jelzik a növények, ha stresszhelyzetbe kerülnek

E heti tudományos lapszemlénk: 3D-s nyomtatással tarthatja életben gépeit az amerikai légierő. Magas ólomkoncentrációt az ókori római Londonban. Nem a modern ember okozta a neandervölgyiek végzetét?