HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Garancsiék ép...

Garancsiék építik az új terminált Ferihegyen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Új, 21. századi komfortigényeket kielégítő utasváró épül ülőhelyekkel, fűtéssel-hűtéssel és mosdó lehetőségekkel a Ferihegy 2-n, a jelenleg még üzemelő régi, fapados utasváró mellett – írja Magyar Nemzet építőipari forrásokra hivatkozva.

A Népszava ennek kapcsán arról ír, az építkezés kerítésén már ott virít Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Garancsi István tulajdonolta cég, a Market Építő Zrt. logója. Mint írják, ez nem lenne szokatlan a Markettől, korábban a ferihegyi hotelt, az Airport Hotelt és a Wizz Air hangárját is a Market húzta fel.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A beruházás részleteiről sem a kormánylapnak, sem pedig a Népszavának nem nyilatkozott a Budapest Airport (BA) Zrt. Azt sem indokolták, hogy miért nem verték nagydobra a félig szerkezetkész beruházás hírét.

A Magyar Nemzet szerint az új, modern utasváró építésével lebontják majd az eddigi  fapados utasvárót, közkeletű nevén bádogterminált. A Népszava ottjártakor az építkezés mellett teljes fordulatszámon üzemelt az utóbbi években komoly kormányzati kritikákkal illetett fapados utasváró.

HIRDETÉS
Vezércserék a Budapest Airportnál – növekszik a kormányzati befolyás? | Magyar Hang

„Nem csúcstechnika de jobb mint a régi” – fogalmazott a lap szakmai forrása az építkezés eddigi képeit látva, szerinte láthatóan könnyűszerkezetes terminál épül, mérete nagyjából a jelenlegi bádogtermináléval egyezik meg. A beruházás értékét százmillió forint körülire becsülte, ami messze nem egy nagy beruházás a BA méreteihez képest, korábban ugyanis a cég egy 2024-ig szóló 225 milliárd forintos fejlesztési tervet jelentett be.

A napilap szerint egyelőre nyitott kérdés, hogy az új terminálhoz is fedetlen-fűtetlen folyosón juthatnak-e el majd az utazni vágyók, mint a régibe. Kérdés az is, hogy miért volt ilyen sürgős a BA-nak, hogy láthatóan rekordgyorsasággal felhúzzák az új terminált. Mint emlékezetes, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban a kormány nevében ultimátumot nyújtott be a ferihegyi légikikötő üzemeltetőjének, mondván: az év végéig vagy rendezi a BA a fapados terminál áldatlan helyzetét, vagy a kormány rendeleti úton tiltja be annak használatát.

A Népszava cikke megemlíti, hogy főként a kormányközeli sajtóban a kormányzati szereplők régóta komoly kampányt folytattak a céggel szemben, így gyakran felmerült, hogy az Orbán-kabinet arra törekszik, valahogy visszaszerezze a korábban több lépcsőben privatizált BA-t. A kormányzat ezt hivatalosan soha nem ismerte el. Később a G7 írta meg, hogy Mészáros Lőrinc és köre kacsingathat a BA-ra, ám piaci szereplők ezt erős fenntartással fogadták, mivel az igencsak drága mulatság lett volna: a BA koncessziós díja több mint ötszázmilliárd forintos, ehhez jönne a cég piaci értéke, így összességében jóval több mint 700 milliárdba kerülne az Airport. Ugyanakkor Rogán Antal egy, a gazdasági bizottságban tett kiszólásából kiderült: ténylegesen volt szándék a BA felvásárlására.

HIRDETÉS
Ferihegy visszaállamosítási tervei: vagy Gulyás, vagy Rogán nem mondott igazat | Magyar Hang

A Napi.hu korábbi cikke szerint Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök az Országgyűlés gazdasági bizottságában azon kesergett, hogy próbálkoztak ugyan a BA megszerzésével, „ám sajnos nem ment”. Ugyanakkor az ülésen Rogán fenntartotta, hogy az lenne a helyes, ha a magyar állam bármilyen formában vissza tudná szerezni a BA-t. A kormányzati harapófogóba szorult BA nyáron komoly menedzsmenti átalakítást hajtott végre, így távozott a fejlesztési igazgató Stephan Schattney, vele együtt lecserélték a cég kommunikációs és kormányzati kapcsolati igazgatóit, majd júliusban bejelentették, hogy távozik Budapestről Jost Lammers vezérigazgató is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,915lájkolóTetszik
3,627követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Három balatoni település kapott kikötőt a Baharttól

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapja a kikötőket.