Nagy különbségek lesznek a novemberi nyugdíjkiegészítések között

Nagy különbségek lesznek a novemberi nyugdíjkiegészítések között

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz olyan, aki kétszázezer forintra számíthat, másnak be kell érnie novemberben pár tízezres nyugdíjkiegészítéssel – összegzett cikkében a 24.hu. Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy 20 160 Ft lesz az átlag, illetve 11 ezer forint a nyugdíjkiegészítés.

A nyugdíjprémiumot 3,5 százalék gazdasági növekedés felett adják, a kormányfő szerint pedig idén a 4-et is meg fogja haladni, sőt, akár 4,6 is lehet. A 24 szerint viszont 4,5 százalékos növekedéssel számolva is maximum 20 ezres prémium jön ki, tehát a kormány még jobb számokra számíthat. A prémiumot úgy számítják, hogy a novemberi nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot megszorozzák a 3,5 százalék feletti növekedés mértékével. Havi 80 ezer forintos nyugdíjnál éri el a prémium összege a maximumot, afölött ugyanannyit kap mindenki, míg alatta arányosan kevesebbet.

A nyugdíjkiegészítés összegét ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január-augusztusi nyugdíjas adatából számítják. A kormány 2,7 százalékra tette az idei inflációt, tehát a januári nyugdíjemelés is 2,7 százalékos volt.

A nyugdíjasokon nyerészkedik a kormány | Magyar Hang

Az idei költségvetésben a kalkulált, 2,7 százalékos inflációval megegyező mértékű nyugdíjemelés szerepel, azonban már az optimista becslések is 3 százalék feletti pénzromlásról szólnak.

A miniszterelnök szavait alapul véve egy átlagos nyugdíjas 31 160 Ft pluszösszeget kaphat novemberben, de a 28 500 Ft-os minimálnyugdíj mellett 10 ezer forint jöhet nagyjából össze. Kétmilliós nyugdíj mellett viszont kétszázezres is lehet a járadék. Igaz, milliós nyugdíjat összesen pár tucatnyian, harmincnál többen kapnak.

Az idei költségvetésben 24,673 milliárdot különítettek el nyugdíjprémiumra, de ez nem lehet elég, akár 40 milliárd is kellhet a prémiumok kifizetésére. Ha pedig nemcsak az öregségi nyugdíjat kapók, hanem a nyugdíjszerű járadékkal rendelkezők is megkapják a pluszpénzt, ahogy ez az előző két évben is történt, akkor még nagyobb lehet az összeg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.