HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Magánalkuk zú...

Magánalkuk zúzzák szét az amerikai fájdalomcsillapítós gigapert

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, és ahogy arról lapunk is írt: úgy néz ki, el fog sikkadni az az amerikai gigaper, amelyet több mint 2600 panaszos – köztük szövetségi államok, megyék és városi önkormányzatok – indítottak az Egyesült Államok 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercége és patikahálózata ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését. A gyógyszeripari vállalatokat beperlők szerint e cégek hozzájárultak ahhoz, hogy az ország lakossága bő három évtized alatt teljesen elmerüljön opioidfüggőségben, amely ráadásul csak 1997 és 2017 között mintegy négyszázezer ember halálát okozta.

A bírósági eljárásnak elvileg hétfőn kellett volna megkezdődnie Cleveland városában, ám órákkal előtte jelentették be, hogy újabb négy cég kötött előzetes peren kívüli egyezséget. A helyi hírportál, a Cleveland.com szerint az Amerisource Bergen, a McKesson, az ohiói székhelyű Cardinal Health és az izraeli gyógyszeróriás, a Teva két megyével – Cuyahoga és Summit – állapodott meg 260 millió dollár értékben. Ebből a Teva 215 plusz 20 milliót fizet ki 2021-ig.

Ezeknek az immár futószalagon érkező alkuknak az a lényege, hogy a cégek így próbálnak meg bírósági eljárás nélkül kijönni az ügyekből. A kompenzációk nagyobb része egészségügyi rehabilitációra, a függőség kezelésére megy majd, míg a kisebb rész pénzügyi kártérítés. Úgy tűnik, a cégek egyesével egyezkednek a feljelentőkkel, így önkormányzatokkal, megyékkel, szövetségi államokkal. A legújabb megállapodás Teván kívüli három forgalmazója egyébként közleményben jelezte, ők nem állítottak elő semmilyen gyógyszert, és mindig az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően folytatták a tevékenységüket.

A Johnson & Johnson is peren kívül egyezkedik, hogy elkerüljék a felelősségre vonást a fájdalomcsillapítók miatt | Magyar Hang

A Purdue Pharma után egy másik, amúgy korábban már megbírságolt gyártó is kifarolni látszik az elvileg október 21-én kezdődő perből.

Ahogy arról már írtunk, korábban az opioidválság egyik fő felelősének tartott gyógyszercég, a sok egyéb mellett az OxyContin nevű erős fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma már megegyezett peren kívül, ők nagyjából, összesen 12 milliárd dollárt fizetnek majd. A Johnson & Johnson is hasonlóképp próbál egyezkedni, hogy megússzák a felelősségre vonást. Ugyan a Purdue dollármilliárdos kompenzációjához képest a Johnson & Johnson legfrissebb, két ohiói megyét érintő megállapodása „csupán csak” 20,4 millió dolláros, a céget egy oklahomai bíróság augusztus utolsó hetében már 572 millió dolláros kompenzációra kötelezte a helyi „opioidjárványban” játszott szerepe miatt.

HIRDETÉS

Ugyancsak bejelentették, hogy négy szövetségi állam, így Észak-Karolina, Pennsylvania, Texas és Tennessee is megállapodást kötött: ebben az Amerisource Bergen, a Cardinal Health, a McKesson, a Teva és a Johnson & Johnson azt vállalta, hogy tíz év alatt több mint 48 milliárdos kompenzációt fizet, amiből az izraeli gyógyszercég áll 23 milliárd plusz 250 millió dollárt – írja a témát ugyancsak feldolgozó brit hírügynökség, a Reuters.

Titkos drogháború – minden idők egyik legkomolyabb ügye előtt az amerikai gyógyszeripar | Magyar Hang

Több mint kétezren – számos állam, megye, város és egyéb testületek, szervezetek – pert indítottak 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó cég ellen az Egyesült Államokban, amiért szerintük különféle megtévesztő praktikákkal soha nem látott függőségbe taszították az ország lakosságát.

A felek kifárasztása, és a sok kis magánalkuval történő megosztása ráadásul hatékonynak tűnik: Ohio államügyésze, Dave Yost például jelezte, más szövetségi állambéli kolléga nem beszéljen, nyilatkozzon az ő nevében.

Hogy pontosan mi lesz a perrel, a megkezdett tárgyalások fényében nem lehet tudni. Maga az illetékes bíró, Dan Polster is arról beszélt, szeretné, ha a megbeszélések folytatódnának, hogy az érintettek nem szalasszák el az alkalmat, amit felperesként maguknak teremtettek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek