HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Szijjártó: A ...

Szijjártó: A Huawei közreműködésével épül ki Magyarországon az 5G hálózat

HIRDETÉS

A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Az MTI tudósítása szerint a második Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) nyitónapján megrendezett fórum digitalizációról és e-kereskedelemről szóló részén a külügyminiszter kiemelte: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait. Az 5G hálózat kiépítéséről tudatta: a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

HIRDETÉS

Szijjártó kijelentése azért érdekes, mert a Huawei nemrég a kínai-amerikai konfliktus középpontjába került: Donald Trump elnök erőteljesen kampányolt a Huawei ellen, mert meggyőződése, hogy a kínaiak kémkedésre használják az általuk gyártott készülékeket, illetve az általuk kiépített hálózatot. Ezért az USA azt akarta elérni, hogy szövetségesei az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon zárják ki a Huaweit a hálózatok építéséből. A washingtoni követeléseknek azonban csak néhány ország tett eleget. A brit kormány a biztonsági kockázatok ellenére jóváhagyta, hogy a Huawei kínai távközlési cég részegységeket szállítson új 5G adatátviteli hálózathoz az Egyesült Királyságban.

Angela Merkel német kancellár is diplomatikusan nyilatkozott a Huawei kapcsán kitört botrányról; azt mondta: csak azért nem lehet kizárni egy vállalatot a gazdaságból, mert egy másik országból származik. Korábban a Magyar Hang is írt arról: gazdasági okai is vannak az európai országok Amerikával való szembefordulásának. A Deutsche Telekom egy bizalmas munkaanyaga szerint – amihez szintén a Bloomberg fért hozzá – az európai kormányok azért nem zárják ki a kínai szolgáltatót saját 5G-s hálózataik kiépítéséből, mert azzal kétéves lemaradásba kerülnének az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. A technológiai óriáscéggel szemben felhozott vádakat több szakértő is csak az Egyesült Államok és Kína között zajló gazdasági háború újabb fordulójának tekintette. Lengyelország kémkedés gyanújával tartóztatta le a társaság egyik alkalmazottját, a csehek kizárták a céget az egyik állami tenderükről, ezzel szemben Románia és Szlovákia hozzánk hasonlóan továbbra is használni fogja a kínai telekom cég szolgáltatásait.

Biztonsági kockázat?

Az Európai Unió, a tagállamok és az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (Enisa) múlt héten tett közzé egy jelentést az 5G-hálózatok biztonsági biztonságáról. A jelentés figyelmeztetett az államilag támogatott gazdasági szereplők jelentette veszélyre, akiknek szándékukban és érdekükben állhat, és a lehetőségük is megvan arra, hogy támadásokat hajtsanak végre 5G-hálózatok ellen. A jelentés sem Kínát, sem a Huawei-t nem nevezte meg konkrétan – hívta fel a figyelmet a német gazdasági lap, a Handelsblatt.

A Huawei körül kitört vita ellenére Szijjártó Péter már korábban is leszögezte: magyar stratégiai érdek az óriáscéggel való együttműködés. A kedden második alkalommal megrendezett Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórum miniszteri találkozóin a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mintegy 30 tagállama képviseltette magát. A magyar külügyminiszter méltatta a magyar-kínai kapcsolatokat, és kiemelte: Magyarország egyebek mellett az Európai Unión belül a legalacsonyabb adókulcsokkal, különféle kedvezményekkel, és támogatásokkal vonzza a külföldi befektetőket, akik új technológiákat hozhatnak ide, elősegítve a digitalizációt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,798követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

A Mi Hazánk Mozgalom a Bartók Béla úton emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti bevonulására, amit a főpolgármester kifejezett undorral és megvetéssel fogadott. Lázár János virágot vitt a kormányzó sírjára.

Harcra, magyar!