HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Zsiday Viktor...

Zsiday Viktor: Három tényező billentheti ki a hatalomból a kormányt

HIRDETÉS

A világban zajló folyamatoknak hála stabil a magyar gazdaság, nőnek a bérek, s az emberek majdnem mindig a zsebük alapján szavaznak, ezért nem sikerült idáig elküldeni a Fideszt. Az autokráciákat csak akkor lehet leváltani, ha az ellenzék fel tud mutatni egy olyan víziót, amely mögé fel lehet sorakoztatni az állampolgárokat. Jelenleg nem látni ilyet – mondta a Magyar Hangnak Zsiday Viktor közgazdász, befektetési szakember.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang november 15-i (2019/46.) számában megjelent interjúból!

(…)

– Az Orbán-kormány belátható időn belüli leváltásában reménykedik számos ellenzéki szavazó az idei önkormányzati választások után. Mit mond a közgazdász, mennyire reális ez az esély?
– Ha kizárom az előre nem látható botrányokat, illetve a Fidesz nem követ el valamilyen óriási politikai hibát, akkor három tényező billentheti ki a hatalomból a kormányt. Előfordulhat, hogy a világban oly mértékben eldurvulnak a konfliktusok, ami a gazdaság összeomlásához vezet idehaza és másutt is. De a kormány sírját áshatja meg az Európai Unió is, ha a 2021-ben kezdődő pénzügyi ciklusban sokkal kevesebb támogatást ad hazánknak, vagy a jogállami kritériumokra hivatkozva egyenesen felfüggeszti az uniós forrásokat. Lássuk be azonban, hogy ennek a két forgatókönyvnek egyelőre vajmi csekély a valószínűsége.

Bod Péter Ákos: Stabilnak hisszük az Orbán-rendszert, de nem az | Magyar Hang

Marad a harmadik: ha Magyarország versenyképessége nem javul – márpedig ennek semmi jele –, akkor a növekedésünk néhány év alatt szép lassan elfogy, az 5 százalékból 4, 3, 2 majd 1 százalék lesz, és beleragadunk a mocsárba. Ez a pangás vezethet oda, hogy nem lehet fenntartani a jelentős, évi tíz százalék körüli bérnövekedést, mint most, és akkor erodálódhat a kormányzó párt támogatottsága. Ez így működik a fejlett Nyugaton is.

HIRDETÉS

(…)

A bérek emelkedése elég a kormánypárti győzelemhez? Milyennek látja az ellenzéket? Lehet-e válasz a jobboldali populizmusra a baloldali populizmus? Jöhet egy tőkeellenes program? Mi a véleménye a NER-elit életviteléről? Nem képzelhető el, hogy az „oligarchásodás” és a korrupció elkezdi annyira zavarni az embereket, hogy félrerakják a puszta anyagi megfontolásokat? Marad a gyenge forint? Mit tesz a kormány a gazdasági növekedésért?
A válaszokat keresse a Magyar Hang november 15-én megjelent 2019/46. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/46. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,001lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták