Öt év börtönre ítélték a volt MVM-vezető Kocsis Istvánt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hűtlen kezelésért és más bűncselekményekért jogerősen öt év börtönt kapott a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. volt vezetője, Kocsis István – derült ki az Index cikkéből. A Kúria ítélete a tíz-tizenöt éve húzódó ügy végére tehet pontot.

Kocsist 2008. március 11-én váltotta le Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az MVM éléről. Nem sokkal később, március 27-én szivárgott ki az Index összeállítása szerint, hogy a Gyurcsány magánérdekeltségének számító Motim Zrt. kedvezményes áron jutott energiához az MVM-től, továbbá Kocsis megszerezte a BKV irányítását is. Az MVM átvilágítása után ismeretlenek a jelentést feladták több újságírónak, ezt követően pedig az új menedzsment feljelentést tett.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást, Kocsis vezérigazgató mellett pedig Molnár László gazdasági vezérigazgató-helyettes is célkeresztbe került. Az Index szerint úgy tűnt, a sokféle zavaros ügyben felbukkanó tanácsadó, Szász András fogja össze az ügyet, de ott volt Kapolyi László ipari miniszter is. Az Index korábbi újságírója, Bodoky Tamás egy ízben például jelezte Szásznak, hogy valamiről meghallgatná Kapolyit is, mire Szász felhívta és azt mondta neki, „Lacikám holnap 4-re bejössz, vár a szerkesztő úr.” Aztán előbb meghalt Molnár, majd Kapolyi is, és sokáig úgy tűnt, Kocsis megússza az ügyet.

A konkrétumok között volt, hogy az MVM 2007-ben megbízást adott egy ciprusi-szamoai-brit cégnek, az Aquifex Ltd.-nek, hogy hajtson fel 10 százalékos megtérülésű energiapiaci befektetéseket. Majd 2008 februárja és májusa között 6,35 millió eurót utalt át a lenyomozhatatlan hátterű cég osztrák banknál vezetett számlájára. Kiderült több hasonló úgy is: az Ibizán bejegyzett Puerto 2006 SL például 130 millió forintot kapott, a Decotra SRL-nek pedig kétmillió eurós kölcsönt nyújtott az MVM.