Változni fog a kata, de vajon hogyan?

Változni fog a kata, de vajon hogyan?

Fotó: Unsplash/Adi Goldstein

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több kisadózó töri a fejét azon, hogyan lépjen tovább, ha jelentős változtatásokra kerül sor a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata), ahogy a kormány már bejelentette. Ez az adózási forma méltán népszerű, hiszen évi 12 millió forint bevételig főállású adózóként havi 50 ezer forintot kell fizetni, amellyel az összes adót és járulékot letudta a vállalkozó, és az adminisztráció is roppant egyszerű.

A változtatások akkor kerültek először a figyelem középpontjába, amikor néhány héttel ezelőtt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egy munkaanyagra hivatkozva az adónem jelentős szigorításáról beszélt. Többek között az szerepelt benne, hogy amennyiben egy katás vállalkozó a minimálbér két és félszeresénél többet számláz egy cégnek, akkor már nem csupán a havi 50 ezer forintos adót kell kifizetnie, hanem a számla értékének 40 százalékát is büntetőadóként. Először a Pénzügyminisztérium tagadta a leírtakat, de Varga Mihály később közölte, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) letett egy javaslatot a kormány asztalára. A miniszter szerint több dolog is szóba került: így például korlátoznák, hány katás vállalkozása lehet egy-egy gazdasági szereplőnek, nem minden ágazatban engedélyeznék az adózási formát, illetve az is felmerült, hogy a katások csak a lakosság számára dolgozhassanak.

Parragh László, az MKIK elnöke lapunknak elmondta, nagyon sok bejelentés érkezik hozzájuk arról, hogy a vállalkozások tömege katázásba kényszeríti munkavállalói egy részét, ami az alacsonyabb munkavállalói terhek miatt igazságtalan versenyelőnyt jelent számukra a munkavállalóit becsületesen bejelentő vállalkozásokkal szemben. Másrészt viszont a kényszerhelyzetben lévő munkavállalót is kényelmetlen helyzetbe hozzák, mert az alacsonyabb közterhek miatt később alacsonyabb lesz a nyugdíja is. – Legalább százezres nagyságrendről van szó, ezt az információt adtuk tovább a minisztériumnak – tette hozzá.

Ki lesz gazdagabb a minimálbér-emeléssel? | Magyar Hang

A részletekre vonatkozó kérdéseinkkel kapcsolatosan az elnök nem bocsátkozott fejtegetésekbe, Varga Mihály szavait sem kommentálta, mindössze annyit mondott, hogy bizonyos szakmák kizárását a katakörből semmiképpen nem tartja hatékonynak. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi rendszer jelentősen átalakul. Az érvényben lévő szabályok szerint amennyiben a törvényben meghatározott hét tételből álló szempontrendszerből kettőnek megfelel a katás vállalkozás és a megrendelő közötti szerződés, akkor az semmiképpen nem minősíthető munkaviszonynak, azaz biztonságban van a katázó vállalkozás. A megoldás tehát vagy az lehet, hogy nem kettő, hanem több szempontnak is meg kell felelni, vagy egy teljesen új szabályozást hoznak létre jövőre.

Parragh László szerint a közeli jövőben, vagyis 2020 elején még nem kell tartani a rendszer átalakításától, a jövő év második felétől viszont már sor kerülhet a változtatásokra, hiszen a részletek kidolgozására jövő tavasszal kerülhet sor.

Lapunknak ugyan nem beszélt erről Parragh László, de az Mfor.hu-nak nyilatkozva elmondta, a legnagyobb problémákat a munkaerő-kölcsönzőknél látják, ahol százezres nagyságrendben, visszaélésszerűen katáztatják a munkavállalókat. Jóval kisebb ugyanakkor a katázással kapcsolatos probléma a hagyományos szakmákban. A médiában viszont Parragh szerint van ok az aggodalomra. Szavai szerint „az önök szakmájában eddig mindig el tudták kerülni, hogy munkavállalóként adóztassák az újságírói, szerkesztői tevékenységet. Volt először az eva (egyszerűsített vállalkozói adó), aztán az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás), most meg a kata, s az ezen adófajták nyújtotta lehetőségeket a médiában dolgozók mindig jobban ki tudták használni”.

Mit tegyenek azok a katások, akik levelet kaptak a NAV-tól? | Magyar Hang

Varga Mihály a Privátbankárnak azt mondta december 3-án, hogy a munkaviszony ellenőrzésén túl a többes katás jogviszonyok kerülhetnek majd célkeresztbe. Vagyis azok a vállalkozások számíthatnak kedvezőtlen változásokra, amelyek több katás érdekeltséggel is rendelkeznek, például egyéni vállalkozóként és társas vállalkozás tagjaként.

Összefoglalva elmondható, bár vannak javaslatok az asztalon, egyelőre semmi konkrétumot nem lehet tudni, csak annyit, hogy – miközben a részletek kidolgozása zajlik a háttérben – szigorodnak a katás vállalkozásokat érintő adóellenőrzések, és jó eséllyel a jövő év második fele után lépnek majd életbe az új szabályok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!