Felszámolják Matolcsy unokatestvérének korábbi bankját

Felszámolják Matolcsy unokatestvérének korábbi bankját

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB 2018-as üzleti jelentésének és beszámolójának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 11-én. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felszámolásba fordult december 2-án a Növekedési Hitelbankkal (NHB) szembeni végelszámolási eljárás – vette észre az Mfor.hu. A pénzintézet Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a befolyása alatt álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. tulajdonában állt.

A hitelezők 2020. január 31-ig jelenthetik be igényüket a Pénzügyi Stabilitási Kft.-nek. Azoknak is jelentkezni kell, akik korábban, amikor még végelszámolásról volt szó, már egyszer azt megtették.

A két eljárás közötti különbség, hogy végelszámolásra akkor kerül sor, ha egy fizetőképes vállalkozás jogutód nélkül szűnik meg, vagyis a hitelezők igényeit teljes mértékben ki tudják elégíteni a megszűnéskor. Ezzel szemben felszámolásról akkor beszélünk, ha a fizetésképtelen vállalkozás vagyona nem elegendő a hitelezők igényeinek kielégítésére, s így a törvényben meghatározott sorrendben és mértékben fizetik ki a hitelezőket.

Az NHB esetében majdnem pontosan egy évvel ezelőtt indult a lavina, amikor a jegybank hétmillió forintban maximálta a bank által kifizethető összeget, mert annyi pénzt vontak ki a bankból, amely megrendítette fizetőképességét. Egyúttal két felügyeleti biztost is kijelöltek a pénzintézet irányítására.

A következő lépcsőben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. március 14-én visszavonta a bank működési engedélyét, mondván, a pénzintézet „sem likviditásának helyreállítása, sem üzleti modelljének átalakítása terén nem tett olyan lépéseket, amelyek biztosították volna fenntartható stabil működőképességét”. Az engedély bevonásával együtt a hatóság elrendelte a végelszámolást is. A tulajdonos BanKonzult ezzel nem értett egyet, ezért első lépésben bíróság előtt támadta meg a határozatot, majd idén augusztusban egy huszárvágással ki is szállt a bankból, s helyét a Solar Gold Zrt. vette át, amelyik folytatja a pereskedést. Ez a végelszámolás fordult most át felszámolásba.