HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kínát fűti Sz...

Kínát fűti Szibéria Ereje

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Elindult a gáz pumpálása a Kínába irányuló vezetéken, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat a földgáz globális piacán. Az Európában nehezedő feltételek ellenére magabiztosabbá teheti Moszkvát a kinyíló ázsiai piac.

HIRDETÉS

Még orosz méretekben is fajsúlyosnak tekinthető az a 30 évre kötött, 400 milliárd dollár összértékű szerződés, amelynek révén a Gazprom az exportját, míg Kína az importját növeli. A most üzembe helyezett, a Bajkál-tó körzetéből induló és a kínai határig 2200 kilométer hosszan futó gázvezeték a tervezett 38 milliárd köbméteres teljes kapacitását 2025-ben éri el. A perspektivikus kínai piac megnyílása a lehető legjobbkor jött az európai piacon kemény kiszorítósdit vívó Gazpromnak. S ha e piac rohamosan növekvő étvágyát nézzük, akkor túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a Szibéria Ereje nevű vezeték elkészülte nemcsak szorosabbra vonja Kína és Oroszország viszonyát, de javítja Moszkva pozícióit is a nemzetközi gázpiacon.

A Gazprom és China National Petroleum Corp. (CNPC) még 2014 májusában állapodott meg a Szibéria Ereje vezeték megépítéséről. A kelet-szibériai mezőkről a kínai határnál lévő Blagovescsenszkig futó, a Gazprom által üzemeltetett vezeték készült most el, onnan már kínai csövön át pumpálják tovább az orosz gázt egészen Sanghajig. Közben Moszkva és Peking már a vezeték második szakaszának építését tervezi, amely a keleti part iparvidékeit szolgálná ki.

S miközben az európai piacokon az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszorítsa onnan az orosz gázt, a kínai piac lélegzetvételhez juttathatja a Gazpromot. Az orosz holding évi nagyjából 230 milliárd köbméternyi exportjának nagyjából 90 százaléka megy Európába. Ez a piac továbbra is az első számú prioritás marad. Azért növeli Moszkva most a szállítási útvonalakat, hogy ezzel minimalizálja Ukrajna zsaroló potenciálját. Ha néhány éven belül elkészül az Északi Áramlat bővítése és a Török Áramlat is, akkor akár le is állíthatná az Ukrajnán át futó tranzitot.

HIRDETÉS

Kína felé tolja a Nyugat Oroszországot | Magyar Hang

A két ország 2014 után kezdett el látványosan közeledni egymáshoz, azóta formálódik a Moszkva–Peking-tengely.

Ha pedig 2025-től teljes kapacitással működik a Szibéria Ereje, az közel 40 milliárd köbméter gáznak jelent piacot, mégpedig az Európától távol eső kelet-szibériai mezőkről kitermelt gáznak. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy a Gazprom jobb pozícióból és magabiztosabban tárgyalhat európai partnereivel. Ha pedig a kínai piacban rejlő távlati lehetőségeket nézzük, akkor ennél jóval többet. Kína ugyanis tavaly előzte meg Japánt, és már a világ legnagyobb importőre. Éves gázigénye lassan meghaladja a 300 milliárd köbmétert, az import pedig folyamatosan növekedve elérte a 130 milliárd köbmétert. Pedig az energiamixben a földgáz aránya jelenleg még csak 8 százalék.

Hosszú távon Kína fogja húzni a világ gázfogyasztását, hiszen 2030-ra várhatóan ez a piac 500-600 milliárd köbméter vesz majd fel. Peking ugyanis környezetvédelmi megfontolásból az üzemeket és a háztartásokat is a gázfűtésre állítja át a szénről.

Az orosz gáz a kínai igények nagyjából 15–20 százalékát fedheti le, Peking ugyanis kínosan ügyel arra, hogy egyetlen beszállító ország se dominálhassa a piacot. Ez az arány azonban, mint az előrejelzésekből látszik, abszolút mennyiségben a jelenlegi többszörösét jelenti majd tíz év múlva. Kína most a gáz nagy részét Türkmenisztánból, Üzbegisztánból és Kazahsztánból a közép-ázsiai vezetéken importálja, de vesz még cseppfolyósított gázt Mianmarból, Oroszországból, Ausztráliából, Katarból, Malajziából és Indonéziából is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/50. számában jelent meg december 13-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/50. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.