A fapadosokra vonatkozó szabályok szigorítását kezdeményezi Ujhelyi

A fapadosokra vonatkozó szabályok szigorítását kezdeményezi Ujhelyi

Utasok szállnak fel a Wizz Air repülőgépére (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészült a fapados légitársaságokra vonatkozó fogyasztóvédelmi akcióterv-javaslat a légi utasok jogainak védelmére – jelentette be Facebook-posztjában Ujhelyi István. A szocialista európai parlamenti képviselő a javaslat kezdeményezője, a dokumentumot a napokban juttatta el Adina Valean közlekedéspolitikáért felelős uniós biztosnak.

Váradi József: A Wizz Air nem fapados, hanem diszkont légitársaság | Magyar Hang

Nem szereti a fapadosozást és csak az utasok érdekei, valamint a menetrend tartása miatt vezették be a fizetős sorban állást - fejtette ki lapunknak adott interjújában a Wizz Air vezérigazgatója. Váradi Józsefet a brexitről, az ukrán légi piacon való terjeszkedésről, az állam által kompenzált nyugat-balkáni járatokról kérdeztük, és kiderül az is, problémának tartja-e a tiltott állami támogatás gyanúját, ha az nem versenytársnál, hanem üzleti partnernél merül fel.

„Fontos, hogy a fogyasztóvédelmi minimumelvárások idővel ne csak a fapados légitársaságokra vonatkozzanak, hanem a hagyományosan működő járatokra is. A fapados üzleti modell egyértelműen üdvözlendő, azonban az elmúlt időszak botrányai miatt egy fogyasztóvédelmi etikai kódex létrejötte nélkülözhetetlen volt" - emelte ki a politikus.

Reptéri lehúzások: mosná kezeit a Wizz Air | Magyar Hang

Nemcsak a rendőrséghez, de a NAV-hoz is érkezett feljelentés - tudta meg lapunk. Az eddig napvilágra került információk szerint a Wizz Air utasainak tömeges átverését a cég alvállalkozója, a Malév Ground Handling követte el, a fapados cég azonban vonakodik vállalni a felelősséget utasai felé.

Ujhelyi javaslata szerint a vonatkozó jogszabályok garantálnák az átfoglalások zökkenőmentességét, a járatmódosításokkal kapcsolatos, a jelenleginél hatékonyabb tájékoztatást. Az előírások rögzítenék, mennyi idő elteltével kell minden utasnak ivóvizet biztosítani a fedélzeten, ha bármilyen okból késik a felszállás. Ha átmegy a javaslatcsomag, nem lehet emelt díjas számon elérhetővé tenni a légitársaságok telefonos ügyfélszolgálatait, emellett jogos követelés esetén az ügyfélnek joga lesz legkésőbb harminc nap alatt megkapni az esetleges kompenzáció összegét.

Ezeket a szabályokat Ujhelyi István reményei szerint a későbbiekben a hagyományos légitársaságokra is kiterjesztenék.