HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A babaváró hi...

A babaváró hitel miatt lassult a növekedés

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Továbbra is nő a lakáshitelek iránti igény, de a korábbiakhoz képest már jóval szerényebb mértékben. Ennek egyik fő oka pedig a tavaly nyáron bevezetett babaváró hitel megjelenése – nyilatkozta a Magyar Hangnak Trencsáni Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. – A babaváró hitelre eddig mintegy 400 milliárd forintot folyósítottak a pénzintézetek, erről a kölcsönfajtáról tudni kell, hogy bár személyi kölcsönként tartják számon, sokan mégis lakásvásárláshoz használják fel – mondta.

HIRDETÉS

A lassulást jól mutatja, hogy míg 2018 első tizenegy hónapjában 30 százalékkal több hitelt helyeztek ki a bankok az egy évvel korábbihoz képest, addig tavaly ugyanebben az időszakban alig öt százalékos volt a bővülés.

A money.hu elemzése rámutat, az ingatlan vásárlásához felvett hitelek tekintetében ugyanakkor egyfajta trendforduló volt megfigyelhető: a növekedést szinte kizárólag az új lakások vásárlásához felvett kölcsönök adták. A számok ugyanis azt mutatják, amíg használt ingatlan megszerzéséhez a 2018. január-novemberi időszakban 585 milliárd forintnyi hitelt igényeltek a háztartások, addig egy évvel később alig egymilliárd forinttal többet, azaz gyakorlatilag nem nőtt az igény. Ezzel szemben új lakás vásárlásához 90,5 milliárd forint, illetve építéséhez 96 milliárd forint hitelt nyújtottak a pénzintézetek, ami 41, illetve 28 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ennek magyarázata, hogy a fejlesztők igyekeznek mihamarabb átadni a még öt százalékos áfával értékesíthető lakásokat, s kevesebb új beruházást indítanak, mert a 2020 januárjától már ismét életbe lépő 27 százalékos áfa miatt a kereslet csökkenésétől tartanak. Az idei évben azonban még az új építésű lakásokra felvett hitelek további emelkedésére lehet számítani, hiszen bizonyos esetekben el lehet térni az általános szabályoktól, s öt százalékos áfával értékesíteni az ingatlanokat. Ennek eredményeként a vevők az árnak csaknem ötödét megspórolhatják.

HIRDETÉS

A fenti kedvezményes áfa felszámolása azon lakások értékesítésekor lehetséges, amely 2018. november elsejéin már rendelkeztek érvényes építési engedéllyel, vagy ha nem engedélyköteles az építkezés, úgy bejelentették azt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek