Most érdemes eurót vásárolni a síeléshez, illetve a nyári üdüléshez

Most érdemes eurót vásárolni a síeléshez, illetve a nyári üdüléshez

Síközpont (Fotó: Shutterstock / Nataliya Nazarova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itt a tél, sokan indulnak síelni, a magyar családok pedig most szembesülnek igazán a gyenge forintárfolyam következményeivel. Egyelőre ugyanis minden jel arra mutat, hogy a magyar fizetőeszköz idén is gyengül, akárcsak tavaly, és ennek most már messzeható következményei lesznek a mindennapi életünkre is.

Tavaly télen egy euróért még 315-320 forintot adtak, most viszont 330 forint körül ingadozik, vagyis már most is 3-5 százalékkal kerülhet többe a sielés, mint egy évvel korábban. Érdemes ezért már most eurót vásárolni, hogy olcsóbb legyen a külföldi út.

A nyaralás idejére pedig még durvábban fog drágulni az ÁrfolyamTudós.hu portál szerint, amely megvizsgálta, mennyivel fizethetünk többet idén, ha külföldön töltenénk a szabadságunkat. A portál nyárra 345 forintos euró árfolyammal számol, de a nagy bankok elemzői is 335-340 forint közötti árfolyammal kalkulálnak júniusra.

Tavaly június és szeptember eleje között egy euró értéke átlagosan 325 forint körül alakult, de volt olyan nap, amikor átlépte a 330 forintot is – írja a portál. Az átlagos 325 forintos euró-árfolyammal számolva 2019-ben egy négy fős család egy hetes görögországi nyaralása nagyságrendileg 500 ezer forintba került, amihez még hozzá lehetett számolni 100 ezer forintnyi költőpénzt is. Tehát összesen 600 ezer forintot kellett fizetniük a hétnapos, se nem luxus, de nem is fapados körülmények között töltött apartmanos, félpanziós, repülőutat is magában foglaló kikapcsolódásért.

Gyengébb forint, gyengébb állam? | Magyar Hang

Ha a forint gyengülése továbbra is ilyen tempóban folytatódik, idén nyáron akár 345 forintos euróárfolyammal is szembesülhetünk, ami már komoly terhet ró a pénztárcánkra. A példánkból kiindulva a négy fős családnak, csak a tényleges árfolyam-emelkedésből adódóan, körülbelül 36 ezer forinttal, tehát több mint 6 százalékkal kell majd többet fizetnie. Nem beszélve az évről évre egyébként is bekövetkező drágulásról, valamint arról, hogy az árfolyam-emelkedést gyakran jókora tartalékkal építik be a szolgáltatások árába az utazásszervezők. Vagyis az árak meghatározása valószínűleg a ténylegesnél magasabb árfolyamon történik majd, hisz a szolgáltatók – biztos ami biztos alapon – belekalkulálják a forint további gyengülését is.

Összességében tehát 10-15 százalékkal nőhetnek a nyaralási költségeink a gyenge forint miatt. Ezt valószínűleg akkor sem tudjuk megúszni, ha úgy döntünk, hogy belföldön nyaralunk, mivel a hazai árakra is folyamatosan kihat a gyenge kurzus.