HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Most érdemes ...

Most érdemes eurót vásárolni a síeléshez, illetve a nyári üdüléshez

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Itt a tél, sokan indulnak síelni, a magyar családok pedig most szembesülnek igazán a gyenge forintárfolyam következményeivel. Egyelőre ugyanis minden jel arra mutat, hogy a magyar fizetőeszköz idén is gyengül, akárcsak tavaly, és ennek most már messzeható következményei lesznek a mindennapi életünkre is.

HIRDETÉS

Tavaly télen egy euróért még 315-320 forintot adtak, most viszont 330 forint körül ingadozik, vagyis már most is 3-5 százalékkal kerülhet többe a sielés, mint egy évvel korábban. Érdemes ezért már most eurót vásárolni, hogy olcsóbb legyen a külföldi út.

A nyaralás idejére pedig még durvábban fog drágulni az ÁrfolyamTudós.hu portál szerint, amely megvizsgálta, mennyivel fizethetünk többet idén, ha külföldön töltenénk a szabadságunkat. A portál nyárra 345 forintos euró árfolyammal számol, de a nagy bankok elemzői is 335-340 forint közötti árfolyammal kalkulálnak júniusra.

Tavaly június és szeptember eleje között egy euró értéke átlagosan 325 forint körül alakult, de volt olyan nap, amikor átlépte a 330 forintot is – írja a portál. Az átlagos 325 forintos euró-árfolyammal számolva 2019-ben egy négy fős család egy hetes görögországi nyaralása nagyságrendileg 500 ezer forintba került, amihez még hozzá lehetett számolni 100 ezer forintnyi költőpénzt is. Tehát összesen 600 ezer forintot kellett fizetniük a hétnapos, se nem luxus, de nem is fapados körülmények között töltött apartmanos, félpanziós, repülőutat is magában foglaló kikapcsolódásért.

HIRDETÉS
Gyengébb forint, gyengébb állam? | Magyar Hang

Ha a forint gyengülése továbbra is ilyen tempóban folytatódik, idén nyáron akár 345 forintos euróárfolyammal is szembesülhetünk, ami már komoly terhet ró a pénztárcánkra. A példánkból kiindulva a négy fős családnak, csak a tényleges árfolyam-emelkedésből adódóan, körülbelül 36 ezer forinttal, tehát több mint 6 százalékkal kell majd többet fizetnie. Nem beszélve az évről évre egyébként is bekövetkező drágulásról, valamint arról, hogy az árfolyam-emelkedést gyakran jókora tartalékkal építik be a szolgáltatások árába az utazásszervezők. Vagyis az árak meghatározása valószínűleg a ténylegesnél magasabb árfolyamon történik majd, hisz a szolgáltatók – biztos ami biztos alapon – belekalkulálják a forint további gyengülését is.

Összességében tehát 10-15 százalékkal nőhetnek a nyaralási költségeink a gyenge forint miatt. Ezt valószínűleg akkor sem tudjuk megúszni, ha úgy döntünk, hogy belföldön nyaralunk, mivel a hazai árakra is folyamatosan kihat a gyenge kurzus.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.