HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Ünnepek után,...

Ünnepek után, 9,4 millióért kívánt boldog karácsonyt a kormány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Alsó hangon számolva is 440 millió forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből decemberben a három országos napilap nyomtatott számaiban megjelent hirdetésekre. Az Magyar Villamos Művek (MVM) a három napilap legnagyobb hirdetője: decemberben 79 teljes újságoldalon és 11, majdnem egész oldalt lefedő, úgynevezett „junior page”-en népszerűsítette magát és különféle programjaikat.

A kormány 68 oldalon keresztül kívánt boldog karácsonyt az olvasóknak, és valami zavar lehetett az erőben, mert négyszer túl későn, az ünnepek lejárta után jelentették meg ezt a jókívánságot: december 27-én két oldalon is a Népszavában, 27 és 28-án pedig a Magyar Nemzetre keresztelt újságban. Persze az is lehet, hogy 2020 karácsonyára gondoltak, kissé korán, kiszórva az ablakon 9,4 millió forintot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Vettük a fáradtságot: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban kiváltottunk egy olvasójegyet, átnyálaztuk a három országos napilap decemberi számait, hogy megtudjuk, hány oldalnyi hirdetést helyezett el náluk a kormány tavaly az év utolsó hónapjában. Erről ugyanis teljesen fölöslegesen kérdezi a sajtó őket: az Ugytudjuk.hu hiába küldött kérdéseket a Miniszterelnökséghez és kabinetirodához, mindkét helyről azt válaszolták nekik, hogy nem tudják, mert ők nem minősülnek adatkezelőnek. Ezért mi a klasszikus megoldást választottuk, pár óra alatt átnyálazva az újságokat és kockás füzetbe húzva a rovátkákat, majd a honlapjukon megnézve a tarifatáblázatokat.

A Magyar Nemzetre keresztelt Magyar Időknek december hónapban legalább 61 oldalnyi hirdetés jutott az adófizetői pénzből – a legnagyobb hirdető az MVM volt 26 egész oldalas reklámmal, 6 úgynevezett junior page-hirdetéssel és három csíkkal a címlapon. Listaáron számolva – az eddigi nyilvánosságra jutott adatok alapján a kormány nem szokott alkudni – ez legalább 160 millió forintos bevételt jelent a lapnak, nem számolva a különféle lehetséges felárakkal. Drágább ugyanis a hirdetés, ha egy megadott oldalra kéri a megrendelő, de például az is száz százalékkal növeli az árat, ha a lap első harmadában jelenik meg a reklám.

HIRDETÉS

Az állami média állami hirdetésein is Mészáros Lőrinc és köre keres | Magyar Hang

A következő három évben a közmédia valamennyi hirdetési felületét ők értékesíthetik.

Erősen indult a hónap, a december másodiki, hétfői számban több mint hat oldalnyi kormányzati – vagy ahhoz köthető – hirdetést találtunk a húsz oldalas újságban. Ami furcsa, hogy a hónap során összesen tizenkilenc oldalon volt boldog karácsonyt kívánó kormányzati hirdetés, de pont a december 24-i, karácsonyi ünnepi számba nem jutott belőle. Abban a lapszámban egyébként semmilyen állami hirdetést sem találtunk. A kiadó számára a pénztárgép december 16 és 20 között csörgött a legjobban: 16 teljes oldalnyi és két úgynevezett junior page hirdetést fizettek az adófizetők, így ez hétfőtől péntekig tartó munkahét legalább 41,6 millió forintnyi bevételt termelt.

Más állami cégek is gyakran megtalálják a lapot: autópálya matricát összesen két oldalon, szerencsejátékot másfélen, az operát összesen háromnegyed oldalon hirdették. A lap legnagyobb piaci hirdetője (már ha annak lehet nevezni) a Strabag: féloldalas álláshirdetéseket adtak fel összesen hétszer. És azt sem hinnénk, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt által szervezett Magyarország 365 fotópályázat eredményhirdetése összesen három oldalon ingyen jelent volna meg az újságban.

A december 31-i utolsó számot nem találtuk meg az olvasóterem polcán. Vagy meg sem jelent, vagy igen, de elvitte egy Soros-ügynök.

HIRDETÉS

A Magyar Hírlapnak sem indult rosszul a december: másodikán négy oldalnyi MVM-hirdetés és egy egyoldalas családvédelmi akcióterv-reklám jutott az alig tizenhat oldalas újságba! Nekik is az állami villamos művek a legnagyobb hirdetőjük (30 oldal), de jutott 24 oldalnyi boldog karácsonyt is. Itt sikerült jobban időzíteni: az ünnep előtt megjelent utolsó lapszámba került állami jókívánság.

A hirdetésszervezők fekete napja december 28. volt, amikor nem jutott adóforint az újságnak, de a hónap egészébe véve nem hozott rossz eredményt: 64 oldalnyi állami hirdetés, 115 millió forint bevétel.

Megjegyeznénk, hogy a két kormánypárti napilap eladott példányszámait hivatalosan nem mérik, így semmilyen megbízható adat nincs arra, hogy milyen hatékonysággal jut el a hirdetés üzenete az olvasóhoz. Piaci információk szerint egyébként a Nemzet 12 ezer körüli példányban, a Hírlap 3 ezer alatt fogy. Ehhez képest egész szépen kaptak az állami bőségkosárból.

Urbán Ágnes: Arra számítok, hogy a hatalom tovább keményít médiafronton | Magyar Hang

A Fidesz az egészpályás letámadásban hisz, és nem lenne meglepő, ha újabb módokon igyekezne ellehetetleníteni a még megmaradt független sajtótermékeket. Interjú!

Az ellenzéki Népszavának sincs oka panaszra: december folyamán 59 és fél oldalnyi állami hirdetés és öt úgynevezett junior page jutott, ami a hirdetési tarifatáblázatuk szerint 143 millió és 350 ezer forint bevételt jelent. Mivel kilenc Boldog karácsony! hirdetés a lap utolsó oldalára került, ez még 20,7 millió forint extra adóforint a lapnak.

A legnagyobb hirdető náluk is az MVM (23 teljes oldal és 5 junior page), a családvédelmi akciótervet öt újságoldalon, a boldog karácsonyt ötször ekkora helyen hirdették. Jutott a nemzeti dohányosoktól, a Szerencsejáték Zrt.-től is valami, az állami fotóversenyt pedig öt teljes oldalon népszerűsítették. A lap olvasói december tizenharmadikán, pénteken egészen furcsán érezhették magukat: a kormány négy teljes oldalon kívánt neki áldott, békés karácsonyt, de beesett egy egész oldalas és még egy csíknyi MVM hirdetés is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,969lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megfejtették, hogy pontosan hogyan is öregednek a kutyák

Veszélybe kerülhet a titkosítás? Saját navigációs rendszert építenének a brexit után a britek. E heti tudományos lapszemle.