HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Ennél többet ...

Ennél többet a bérlők már nem nagyon tudnak fizetni

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Idén januárban tizedével magasabbak voltak a budapesti lakásbérleti díjak, mint egy évvel korábban, a megyeszékhelyeken pedig még ennél is nagyobb mértékben, 11 százalékkal emelkedtek a lakhatási költségek. Ugyanakkor egyes kerületekben, illetve nagyvárosokban már megállt a drágulás – nyilatkozta a Magyar Hangnak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője. Az év első hónapjában mért számok azt mutatják, a fővárosban az átlagos lakás bérleti díja 165 ezer forint, a megyeszékhelyeken pedig százezer forint.

HIRDETÉS

Az okokról a szakember elmondta, az egy év alatt bekövetkezett drágulás részben annak köszönhető, hogy jelentősen emelkedtek a bérek, s ez a tendencia idén is folytatódhat, igaz lassabb tempóban. Emiatt a tulajdonosok is évről-évre több pénzt tudtak kérni a kiadó lakásokért. De a díjak növekedésében szerepe van annak is, hogy a nagyvárosokba költözők nagy része a drága ingatlanok miatt az első években a vásárlás helyett inkább lakást bérel, ami folyamatos utánpótlást jelent a kiadó lakások iránti keresletben.

Irreálisan mérik a lakhatási költségeket | Magyar Hang

Néhány kerületben, illetve nagyvárosban már lassulás, illetve stagnálás figyelhető meg. A főváros VI. kerületében például alig két százalékkal nőttek egy év alatt a bérleti díjak, igaz így is 199 ezer forint az átlagos összeg. Az V. kerületben mért 230 ezer forintos bérleti díj pedig megegyezik az egy évvel korábbi összeggel.

Debrecenben a hatodik kerülethez hasonlóan alig két százalékos emelkedést hozott az új év, és százezer forint az átlagos lakás havi bérleti díja. Kecskeméten és Szombathelyen ugyanennyibe kerül egy havi lakhatás, s ez az összeg megegyezik a tavaly ilyenkor mérttel. A pécsi 90 ezer forintos bérleti díj ugyancsak azt jelenti, hogy nem emelkedtek a lakhatás költségei a baranyai városban.

HIRDETÉS

A most mért adatok a szakértő szerint azt jelenthetik, hogy a januári emelkedés dacára lassan elérkezhet a csúcspont, mert a bérleti díjak elérhették azt a szintet, amelynél többet a bérlők már nem nagyon tudnak fizetni.

Nem is csoda a fizetőképesség lassú kimerülése, hiszen az Eurostat adatai szerint a 2007 és 2019 közötti időszakban hazánkban több mint hatvan százalékkal nőttek a lakásbérleti díjak, ami európai viszonylatban a harmadik legmagasabb. Ennél gyorsabb tempóban csak Csehországban (80 százalék) és Litvániában (több mint 100 százalék) nőttek a lakhatási költségek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek