Mészáros Lőrincék az E.On leányvállalatát is megvennék

Mészáros Lőrincék az E.On leányvállalatát is megvennék

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Opus Global Nyrt. kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Energiakereskedelmi Kft. (EKER) 100 százalékos üzletrészére, amely az E.On Hungária Zrt. tulajdonában van – közölte az Opus a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn. A február 7-én benyújtott ajánlat szerint az EKER közvetlen 100 százalékban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus leánycége lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás.

A kötelező ajánlatok értékelését a BNP Paribas Corporate Finance végzi az E.On pénzügyi tanácsadójaként. Az értékelés alapján a végső tárgyalási körbe bejutott potenciális vevőjelöltek számára nyílik lehetőség a végső tranzakciós dokumentáció kidolgozására.

Az Opus arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy mivel az EKER villamosenergia-ipari vállalkozás, a törvényi előírás értelmében a befolyásszerzéshez és az ehhez fűződő jogok gyakorlásához, illetve az ügylet jogi zárásához – amennyiben a pályázat eredményes lesz – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes hozzájárulása szükséges. Ezen felül az Opus EKER-ben történő befolyásszerzése a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összefonódást engedélyező döntését is igényli.

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 269,2 forinton zárt, hétfőn délelőtt 9,58 százalékkal 295 forintra erősödött. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 252 forint, a legmagasabb pedig 499,8 forint volt.

Mint az Index hozzáteszi a hírhez, a német energetikai cég azért szabadulna a magyar leányvállalataitól, mert attól tart, hogy enélkül az Európai Bizottság versenyjogi részlege megvétózza, hogy az E.ON megvásárolja riválisa, az Innogy hálózati és kiskereskedelmi részlegét.