HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A repülőgép-p...

A repülőgép-piacon folytatódik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Európa között

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Washington március 18-ával 10-ről 15 százalékra emeli az európai Airbus repülőgépeket sújtó büntetővámot – jelentette be az MTI összefoglalója szerint péntek estet az amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Robert Lighthizer hivatala (USTR).

HIRDETÉS

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tavaly december elején törvényellenesnek minősítette az Airbus szubvencióját, és úgy döntött, hogy mivel az Európai Unió nem vetett véget a tisztességtelen támogatásnak, az Egyesült Államoknak joga van az elszenvedett károk mértékében, 7,5 milliárd dollár értékben vámemelésekkel visszavágni. Tavaly októberben – az Airbusnak nyújtott versenyellenes támogatásra válaszként – Washington már bejelentette, hogy büntetővámokkal sújt egyes európai termékeket is, köztük bort, sajtot, kávét, olívaolajat, konyhai eszközöket. Ezekre a termékekre az amerikai kormány 25 százalékos büntetővámot vetett ki. A péntek esti bejelentés szerint azonban ennek mértékét nem növeli tovább. Sőt, néhány apróbb változtatást is végrehajtott: a megvámolandó termékek listájáról levette például a szilvalevet. 

A döntéssel 15 éve húzódó vita szélesedett tovább Brüsszel és az Airbus, valamint Washington és a Boeing repülőgépgyár között. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egyébként hasonló értelmű döntést hozott az Airbus riválisa, a Boeing ellen is az Európai Unió javára, csakhogy Brüsszelnek még nem adta meg az engedélyt a vámok kivetésére.

Péntek éjjel közzétett nyilatkozatában az Airbus vezetősége közölte: az amerikai döntés megnehezíti a szubvenciókról folytatandó tárgyalásokra irányuló erőfeszítéseket, egyben kárt okoz az amerikai légitársaságoknak is, amelyeknek máris több Airbus-gyártmányú repülőgépekre lenne szükségük. A Boeing szóvivője szintén péntek éjjel kiadott nyilatkozatában leszögezte: reméli, az Airbus tartja magát a törvényi kötelezettségeihez, és felhagy a „törvénytelen szubvenciókkal”. Ugyanakkor bejelentette, hogy a Boeing tárgyalásokat folytat az amerikai kormányzat illetékeseivel arról, hogyan feleljen meg maga is a WTO szabályainak.

HIRDETÉS

Katasztrofális évet zárt a Boeing, kirúgták a vezérigazgatót | Magyar Hang

Tragédiákkal és botrányokkal teli évet zárt a Boeing, az óriáscég ennek következményeként hétfőn úgy döntött, megválik Dennis Muilenburg vezérigazgatótól – írta a CNN. Feladatait ideiglenesen David Calhoun, a vállalat elnöke veszi át. – Szükség volt a váltásra a vezetőségben ahhoz, hogy visszaállítsuk a cégbe vetett bizalmat, és javítsuk a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, partnerekkel és a részvényeseinkkel – állt a Boeing közleményében.

Az Boeing és az Airbus hosszú évtizedek óta rivalizál egymással a globális repülőgép-piacon. Az amerikai gyártó ugyanakkor komoly hátrányba került a keskenytörzsű gépek piacán: a legújabb Boeing 737 MAX-okat világszerte a földre parancsolták azt követően, hogy rövid időn belül két gép is műszaki hiba miatt zuhant le, több száz ember halálát okozva. A vizsgálatok azóta bizonyították, hogy a katasztrófák hátterében szoftverhiba áll, amelyet ugyanakkor mindeddig nem sikerült kiküszöbölni. Az Airbus A320-as sorozatának legújabb fejlesztése, a Neo ugyanakkor nagy népszerűségnek örvend a globális piacon, amiről árulkodnak a legfrissebb eladási statisztikák is: 2020 első hónapjában az európai cég 274 gép gyártására szerződött, míg a Boeing egyetlen repülőre sem kapott megrendelést. Az Airbus 2019-es mérlege ezer feletti megrendelés, az amerikai gyártó eredménye mínusz 87 lett: több megrendelést mondtak vissza, mint amennyi új megbízás érkezett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,593lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A PDSZ szerint szépségtapasz a tanári fizetések emelésére vonatkozó bejelentés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője közölte, júliustól tíz százalékkal nő a pedagógusok bére.

Felperzselt föld