Váratlanul emelt az idősgondozás díján a kormány

Váratlanul emelt az idősgondozás díján a kormány

képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy rendelettel váratlanul megemelte az idősgondozás díját a kormány – számolt be róla a 24.hu. A 31 napos hónapok után a jövőben egy nappal többért is kell majd fizetni, mint a 30 naposak után.

A 24-nek egy olvasója számolt be róla, hogy januárban kapott értesítőt az idősek otthonától, ahol édesanyja él. Ebben tájékoztatták róla, hogy mostantól minden második hónapban többet kell majd fizetni. Korábban havi fix díjas volt a szociális ellátás, de a decemberi kormányrendelet szerint innentől napra vetítve kell térítési díjat fizetni. Az olvasó szerint ez konkrétan 129 helyett 133 ezer forintot jelent, éves szinten pedig 1 millió 548 ezer helyett 1 millió 573 800-at. Tehát éves szinten 25 800 Ft-os emelkedéssel számolhatnak.

Az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés után négyezerrel többet kap az édesanya, de ez még mindig csak 119 200 Ft-ot jelent. Az is lehet továbbá, hogy a 4,7 százalékos infláció és 8 százalékos bérajánlás miatt még tovább is emelik majd a díjakat.

Leszakadóban a nyugdíjasok | Magyar Hang

Úgy látjuk, jelenleg bőven van fedezet az emelésre. A felzárkóztatás pusztán politikai akarat kérdése – mondja a MASZSZ nyugdíjas tagozatának vezetője.

A szabályozás az állami intézmények mellett vonatkozik az önkormányzati, egyházi és civil üzemeltetésű ellátókra is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) külön módszertani útmutatót készített arról, hogyan kell kiszámolni ezután a havi díjakat.