Rogánék ügynöksége kap tanácsot a kétes társaságtól

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen jelentős közbeszerzési keretszerződést kötött a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel Bajkai István egyik cége, az Aponius Consulting Kft. – számolt be róla a 24.hu. Az említett ügynökség nagyjából 1100 szervezet informatikai beszerzését intézi, tehát újabb fontos feladathoz jut az Orbán család jogi ügyeinek intézőjeként ismertté vált országgyűlési képviselő.

A tanácsadó több száz milliárdos beszerzés kapcsán lehet majd érintett, 3500 (köz)beszerzési eljárás lefolytatásáról, közte húsz keretmegállapodásról van szó a dokumentációban. Utóbbiak becsült értéke egyenként meghaladja az ötvenmilliárd forintot.

Az Aponius 25 ezres órabérért vállalta a munkát, a keretszerződés teljes összege viszont nincs ott a dokumentumban. Viszont tudjuk, hogy az egyedi projektek esetében 30 százalékos, míg a keretmegállapodás meghiúsulása esetében 150 milliós kötbért kötöttek ki.

Az említett cég alvállalkozóként bevonja a Csendes Consulting Zrt.-t, Gacsályi Bélát, a Mátyus Ügyvédi Irodát, valamint az ODC Open Doors Consulting Kft.-t.

Az ügynökség pályázatával négyen is próbát tettek, a többiek viszont nem jártak sikerrel. Az Ész-Ker Zrt. például azért, mert aránytalanul alacsonynak tartották a vállalási árát. A pályázat második részében viszont közbeszerzési minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokat elláthat ez a vállalat is. A nyertes viszont 14 900 Ft-os óradíjjal a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda lett, ami alvállalkozóként vitte az Ész-Ker-t, a Dr. Takács Éva Ügyvédi Irodát és a Dr. Pete Judit Ügyvédi Irodát.

Pedig Gulyás Gergely még eltávolította őket az uniós támogatású közbeszerzések tanácsadói posztjáról azután, hogy a sok szabálytalanság miatt egymilliárd eurós átalánybüntetést szabott ki az Európai Bizottság. Még a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, az Ész-Ker Zrt. és Bajkai ügyvédi irodája, az SBGK szerződtek 2016-ban a 4,8 milliárdos tanácsadói munkára. Ezt a tanácsadói megbízást viszont végül a 24.hu szerint magyar költségvetésből állták, így amiatt nem kellett büntetést fizetni.